Lite vin kan vara bra för minnet

Studie pekar på att alkohol minskar risken för åldersdemens.

Annonsen laddas.

En studie gjord på 5033 personer i norska Tromsö visar på ett samband mellan ett måttligt intag av vin och funktioner som minne och problemlösning.

Effekterna tros bero på antioxidanter, men enligt författarna av studien så kan det också vara så att faktorer som livsstil, inkomst och yrke som påverkat resultatet.

Att måttliga mängder alkohol minskar risken för demens har varit en omdiskuterad teori. Proffessor Georgy Bakalkin vid Uppsala universitet har forskat på alkoholens effekter på den kognitiva förmågan. Han är delvis kritisk till hur man redovisar den norska studien eftersom han menar att vissa delar av befolkningen är genetiskt känsligare för alkoholens negativa effekter.

–Att alkoholen skulle ha en direkt positiv effekt på den kognitiva förmågan har aldrig bevisats, även om det skulle kunna vara så, säger han och kritiserar att man inte redogör för vare sig hur mycket alkohol som intagits eller hur intaget disponerats, säger han till SvD.