Recept på lax i ugn – här hittar du rätt grader och tid

Lax i ugn är makalöst gott – vi tröttnar aldrig på denna rätt! Knepen för att lyckas med lax i ugn är att laga den rätt tid och rätt grader.

Laxfilé i bitar i ugn – grader och tid

Filébitar blir saftiga vid lägre temperatur.

  • Grader: 150 grader i mitten av ugnen (detta gäller tinade eller färska bitar av laxfilé)
  • Tid: ca 15-20 minuter.
  • Innertemperatur: 56 grader.
  • Tänk på: Laga inte lax i ugn för länge. Har laxen varit fryst får den gärna ha en krämig kärna.

 

Hel laxsida i ugn – grader och tid

  • Grader: 180 grader i mitten av ugne (detta gäller hel färsk (eller tinad) laxsida)
  • Tid: ca 30 minuter.
  • Innertemperatur: Använder du stektermometer ska innertemperaturen vara 56 grader.
  • Tänk på: För ännu saftigare resultat bakar du laxen osaltad i mitten av ugnen i 100 grader. Tid: ca 1 timma.

 

Vintips till lax

Louis Bouillot Crémant de Bourgogne Rosé, Frankrike, 125 kr. Mousserande rosévin med drag av röda bär i lite avrundad stil och med en pigg fruktsyra.

Mont-Redon Réserve Blanc 2016, Frankrike, 110 kr.
Vitt vin med intensitet och fräschör, toner av gula päron, blommor och örter.

Hittar du inte dessa vin på ditt Systembolag, be personalen att hjälpa dig finna ett liknande.

 

Så filéar du lax:

 

Blev det lax över? Gör egna fishcakes!

Recept på fishcakes med lax som serveras med senapssås och smörslungad spenat.
Recept på fishcakes med lax som serveras med senapssås och smörslungad spenat.

 

 

Fler recept på lax i ugn: