Lättfixad vickning till midsommar

Visst kan det vara gott med vickning framåt kvällen.
Janssons frestelse är en klassiker, men ansjovis kan tillagas på många andra trevliga sätt.

Annonsen laddas.

Här bjuder vi på fem varianter som lagas i förväg och bara värms på före servering.
Vickning är den måltid som långväga gäster förr i tiden bjöds sent på kvällen innan de skulle ge sig av från kalaset.
I dag är det en liten lättlagad måltid, oftast varm som kan förberedas och värmas för att ätas på kvällen. Efter en stor lunch med släkten eller en dag i trädgården är det skönt ha en liten ansjovistartelette som står och väntar på kvällen. Men vickningsmat passar också som lunch eller som förrätt.

Annorlunda Janssons frestelse

Ansjovistarteletter

Omelett med cheddarost och ansjovis

Kryddig gubbröra på kavring

Pissaladière

Fiskar med samma namn

Konserv. Ansjovis är namnet på en svensk fiskkonserv som görs av skarpsill med socker, salt, ättika, kanel, kryddpeppar, ingefära, kryddnejlika, lagerblad och sandelolja.

Äkta. Sardeller är det svenska namnet på fisken ansjovis (latin: Engraulis encrasicholus) inlagd i olja och salt. Sardeller kallas i Frankrike för anchois, i England anchovis och i Sverige ibland för ”äkta ansjovis”.