Lagra vin på lokal

Du behöver inte ha en egen vinkällare för att få dina viner att utvecklas. Hyr plats i en vinkällare istället där du får perfekta villkor för dina favoritviner.

 – Att ha en vinkällare är en mänsklig rättighet, säger vinexperten Johan Magnusson från en källare i Frihamnen där han värderar viner till vinauktionen i december.
  – Men en vinkällare är inte så snobbigt som man tror och ska inte förknippas med fördomar, säger han som istället menar att man bör se det som sin samling viner man har, sen om man lagrar dem i källaren, i garderoben eller i köket är upp till en själv men allt går.
 – Det finns två viktiga parametrar att tillgodose när man vill samla viner och det är mörker och stabil temperatur.
 – Ju kallare desto långsammare mognad, säger Magnusson. Viner som bör lagras väldigt länge, uppåt 10-20 år vinner på att ha en lägre temperatur, runt 8 grader. Medan viner du tänker dricka upp relativt snart kan klara sig på uppåt 20 grader.

Släpp kompromisserna

Johan Magnusson ser främst två syften med en vinkällare. Det ena är att lagra för att utveckla smaker och dofter, det andra är för att man vill köpa unga viner och ha en samling.
 – För en vinkällare där du vill utveckla smaker och dofter passar klassiska viner bra, såsom champagne, portviner och viner från de klassiska distrikten.
 – För en vinkällare där du vill samla unga viner så är det viktigaste att du köper viner du tycker om. Och kommer det nyheter från Systembolaget som du gillar då gäller det att passa på och köpa flera flaskor av samma vin. Att ha en vinkällare innebär också att sluta med kompromisser.
En tumregel för lagring är dock att viner med skruvkork inte är menade att lagras.
 – Med skruvkork vill vinmakaren att man ska dricka vinet som det är, säger Magnusson.

 

Viner som vinner på att lagras

Champagne
Ett par år gör vinet gott.

Bordeaux, röd och vit
Vissa viner behöver 10-20 år för att mogna, medan andra kan göra det på halva tiden. Läs på innan vilka viner du vill ha.

Bordeaux, söta vita
Här är det sötman som gör att vinet kan lagras men vinerna smakar lika gott unga.

Bourgogne, röd och vit
5-15 års lagring och du vinner på att läsa på om sorterna innan du lagrar dem.

Rhône
Här är det området som bestämmer vilka viner som kan lagras länge. Fråga någon expert eller vänd dig till Systembolaget om du vill veta exakt vilka.

Portvin
Portviner bör lagras länge för att komma till sin rätt. Här talar vi 20-30 år så börja i tid om du vill ha ett riktigt gott portvin.