Laga mat som stjärnkocken

Mellan turistbodarna och rökeriet i Kåseberga, ett stenkast från havet, ligger Anders Vendels senaste projekt – Vendel Ales Stenar. En restaurang, ett
bageri och ett kafé med närodlat och ekologiskt
på menyn.

Annonsen laddas.

Anders Vendel är en av Skånes mest namnkunniga kockar och mannen bakom prisbelönta krogar som Vendel på Sturehof i Malmö och numera nedlagda Mötesplats Österlen.
Det dyker ofta upp nya projekt i mat-Skåne där Anders Vendel har ett finger med i spelet. För ett år sedan startade han även ett bageri med ekologiskt surdegsbakat bröd i Kåseberga hamn.

Här strax nedanför Ales Stenar, Sveriges största och bäst bevarade skeppssättning med 59 gigantiska stenblock, har verksamheten nu vuxit.
En trappa upp i den moderna byggnaden ligger Anders Vendels nya “dining room” med panoramafönster mot havet och ett stort utedäck för kafégäster och mysiga kvällar vid grillen.

– Råvarorna är närproducerade så långt det är möjligt. Fisk är ett givet tema här vid havet och vi vill presentera en säsongsråvara på flera olika sätt. Gärna med ett överraskningsmoment, säger Anders Vendel.
I dag blir det en förrätt med stenbit, typisk skånsk delikatess. Den serveras på en rykande sten. En njutning för alla sinnen, men knappast något man själv svänger ihop hemma i köket.

Till varmrätt bjuder Anders Vendel på Östersjötorsk som nyligen blivit grönlistad. Fisken bakas varsamt på låg temperatur i ugn och serveras med en buljong på vårgröna örter. Uppläggningen är enkel, elegant och inspirerande. Precis som desserten med rabarber och hallon.
På terrassen är det kött från skånska gårdar som grillas efter konstens alla regler under sommaren.
Anders Vendel och tre av hans kockar har varit i final i Årets Kock flera år i rad. Och tävla, det vill Anders.
– Det skulle vara kul att få representera Sverige i Bocuse d´Or. Jag behöver egokicken med att tävla men jag är en dålig förlorare, säger han och skrattar.

Så här års kopplar Anders Vendel av med att köra motorcykel mellan hemmet och restaurangerna. Han rycker lite på axlarna åt finanskrisen och tror på att kvalitet och att använda de bästa råvarorna håller i längden.
Med den svenska kronans låga värde och tilltagande turistström ser det ändå ljust ut på skånsk front.