Laga kärleksmat från nya filmen med Meryl Streep

Här får du tre recept ur filmen ”It’s complicated”. Förför som Meryl med chokladtårta, äppelpaj och blåbärspaj.

Annonsen laddas.

Förförisk chokladtårta:

100 g rumstempererat smör
2,5 dl mjölk
5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
100 g mörk choklad
2,5 msk kakaopulver
1 tsk bikarbonat
3,5 dl farinsocker
1 tsk vaniljsocker
3 ägg
Glasyren:
225 g mörk choklad
100 g smör
1,5 dl vispgrädde

Gör så här:
1) Sätt ugnen på 180 grader. Smörj en 20 cm rund kakform och fodra med bakplåtspapper.  Blanda vetemjölet med bakpulvret och tillsätt sedan övriga ingredienser till kakan i en stor bunke och vispa sedan samman till en jämn och slät smet.
2) Häll smeten i formen och grädda i en timme eller tills smeten är fast i mitten. När kakan är klar, låt den svalna i 10 minuter innan du tar kakan ur formen, låt den sedan svalna ytterligare 10 minuter.
3) Under tiden som kakan står i ugnen förbered glasyren. Smält choklad och smör tillsammans i mikrovågsugn i ca 3 minuter och rör om efter halva tiden.
4) Rör tills blandningen är slät och häll sedan i den vispade grädden. Låt det svalna lite. Dela kakan på mitten och bred ut en fjärdedel av glasyren på ena halvan och lägg sedan på den andra delen.
5) Bred sedan ut resten av glasyren på toppen och på sidorna.

 

Äppelpaj

2,3 kg blandade matäpplen, skalade, urkärnade och skivade, som har fått sjuda i 3–4 minuter i lite vatten och sedan svalna
255 g vetemjöl
en nypa salt
140 g kylskåpskallt smör
6 tsk kallt vatten
3–6 msk mjölk
1 msk vispgrädde
1 stor äggula
1 tsk malen kanel
110 g farinsocker
strösocker till servering

Gör så här:
1) Sikta mjölet och blanda med saltet i en bunke. Arbeta i smöret tills du får en grynig massa. Tillsätt kallt vatten och knåda ihop till en deg som är fast och jämn i färgen.Värm ugnen till 220° grader.
2) Gör fyllningen genom att blanda äppelskivor, farinsocker och kanel.
3) Dela degen i två bitar och kavla ut den ena till en rundel, ca 30 cm i diameter. Dofta över lite mjöl innan du viker ihop rundeln på mitten så att den inte klibbar ihop. Lyft sedan över till en pajform, ca 20–22 cm i diameter, och placera den vikta kanten i mitten av formen för att därefter försiktigt veckla ut rundeln. Tryck ut degen mot kanterna och häll äppelfyllningen i pajskalet. Skär bort överflödig deg med kniv, men lämna en överskjutande degkant på ungefär ca 2 cm runt om.
4) Kavla ut den andra degbiten på samma sätt och lägg den försiktigt som ett lock över äppelfyllningen. Nyp ihop skarvarna mellan de två rundlarna. Skär bort överflödig deg med kniv, men lämna en överskjutande degkant på ungefär 2 cm runt om. Vik sedan in den överskjutande degkanten innanför formen så att den hamnar i jämnhöjd med formens kant. Använd tumme och pekfinger för att vecka degkanten hela vägen runt.
5) Vispa ihop äggula, mjölk och grädde och pensla pajen. Nagga pajen lätt innan du sätter in den i ugnen för att släppa ut ånga. Grädda i 20–30 minuter. Stjälp upp på ett fat, strö över strösocker och servera.

Blåbärspaj

1,5 kg djupfrysta blåbär
12 msk socker
2 msk majsmjöl
255 g vetemjöl
en nypa salt
140 g kylskåpskallt smör
6 tsk kallt vatten
3–6 msk mjölk
1 msk vispgrädde
1 stor äggula
strösocker till servering

Gör så här:
1) Sikta mjölet och blanda med saltet i en bunke. Arbeta i smöret tills du får en grynig massa. Tillsätt kallt vatten och knåda ihop till en deg som är fast och jämn i färgen.
2) Värm bären i en kastrull på medelhög värme och pressa dem lätt med en potatisstöt så att de släpper ifrån sig sin saft. Tillsätt majsmjöl. Fortsätt att röra och ibland stöta ihop blandningen tills ungefär hälften av bären är mosade och blandningen är tjock och reducerad (det tar ungefär 8 minuter). Låt svalna. Värm ugnen till 220° grader.
3) Dela degen i två bitar och kavla ut den ena till en rundel, ca 30 cm i diameter. Dofta över lite mjöl innan du viker ihop rundeln på mitten så att den inte klibbar ihop. Lyft sedan över till en pajform, ca 20–22 cm i diameter, och placera den vikta kanten i mitten av formen för att därefter försiktigt veckla ut rundeln. Tryck ut degen mot kanterna och häll bärfyllningen i pajskalet. Skär bort överflödig deg med kniv, men lämna en överskjutande degkant på ungefär 2 cm runt om.
4) Kavla ut den andra degbiten på samma sätt och lägg den försiktigt som ett lock över bärblandningen. Nyp ihop skarvarna mellan de två rundlarna. Skär bort överflödig deg med kniv, men lämna en överskjutande degkant på ungefär 2 cm runt om. Vik sedan in den överskjutande degkanten innanför formen så att den hamnar i jämnhöjd med formens kant. Använd tumme och pekfinger för att vecka degkanten hela vägen runt.
5) Vispa ihop äggulan med mjölk och grädde och pensla pajen. Nagga pajen lätt innan du sätter in den i ugnen för att släppa ut ånga. Grädda i 20–30 minuter. Stjälp upp på ett fat, strö över strösocker och servera.
 


Kärleksmat

I filmen ”It’s complicated” leder en oskyldig måltid till att ex-makarna Jane och Jake (Meryl Streep och Alec Baldwin) blir kära på nytt.