Laga goda detoxmaten

Kickstarta hösten med en detoxkur. Här är recept att börja med.

Annonsen laddas.

Balans- & energidrink
✤ 2 glas

  • 1 apelsin, skalad och skuren i bitar
  • 3 skalade och rivna morötter
  • 2 tsk glutaminpulver (en smaklös aminosyra som fungerar som reservnäring och skyddar levern, finns att köpa i hälsokostaffärer).

Gör så här:
1) Mixa apelsin och morötter i en mixer.
Tillsätt glutamin. Servera dig själv direkt.

Antistressdrink
✤ 2 glas

  • 2 dl jordgubbar
  • 2 apelsiner skalade och skurna i bitar
  • 2 dl mineralvatten

Gör så här:
1) Mixa alla ingredienser och servera.

Morots- & jordgubbssmoothie
✤ 2 glas

  • 1/2 riven morot
  • 2 dl jordgubbar
  • 1/2 banan
  • 1 tsk kanel
  • 4 dl sojayoghurt
  • 2 msk solroskärnor

Gör så här:
1) Mixa alla ingredienserna utom solroskärnorna och häll upp i glas. Strö över solroskärnorna.

Carpaccio på rödbetor
✤ 4 port

  • 500 g kokta skivade rödbetor (kokas cirka 20–40 minuter)
  • 2 msk olivolja
  • nymald svartpeppar
  • pinjenötter till garnering
  • blandsallad till servering

Gör så här:
1) Lägg rödbetorna på fat. Salta och peppra. Ringla över olivolja och garnera med pinjenötter. Servera med sallad och fetaostkräm
(se recept till höger) smaksatt med citron och örter.

Kycklingwok
✤ 4 port

  • 4 kycklingfiléer, strimlade
  • 2 vitlöksklyftor, finhackade
  • 1 msk riven ingefära
  • 1 röd chilifrukt, urkärnad
  • och finhackad
  • 1 skivad rödlök
  • 1 stor gul paprika, delad och urkärnad
  • 1 litet huvud blomkål i små buketter
  • 1 broccoli, delad i små buketter
  • 1 msk koriander
  • 1 msk japansk soja
  • 2 msk rapsolja
  • salt och nymald svartpeppar

Gör så här:
1) Värm oljan i en wokpanna. Fräs vitlök, ingefära, chili och lök någon minut. Tillsätt kycklingen och woka någon minut till.
2) Blanda i resten av grönsakerna och fräs allt på ganska hög värme i 4–5 minuter, tills kycklingen är genomstekt. Strö över koriander och servera genast.

Lax i ugn med granatäpple & quinoa
✤ 4 port

  • 600 g laxfiléer
  • 1 msk smör
  • örtsalt och nymald
  • svartpeppar
  • 1/2 dl solrosfrön
  • 6 dl quinoa
  • 1 dl vatten
  • 1 näve sockerärtor, rensade och skurna i sneda bitar
  • 1 näve broccolibuketter
  • 2 tsk örtsalt
  • 1 granatäpple, kärnorna
  • 4 citronklyftor

FETAOSTKRÄM:

  • 100 g fetaost
  • 2 dl soyayoghurt

Gör så här:
1) FETAOSTKRÄM: Rör ihop fetaost och sojayoghurt till en slät kräm.
2) Sätt ugnen på 200 grader. Smörj en plåt med smör och lägg på laxfiléerna. Strö över örtsalt, peppar och solrosfrön. Sätt in laxen
i ugnen cirka 8–10 minuter.
3) Tillaga quinoa enligt förpackningen.
4) Koka upp 1 liter vatten med lite salt.
5) Lägg i grönsakerna och sänk värmen. Låt sjuda i 2 minuter. Skölj dem i kallt vatten. Blanda quinoa med grönsakerna och granatäppelkärnorna. Servera laxen med citronklyftor, quinoasallad och fetaostkräm.


Recept från kokbok

Recepten är hämtade ur boken "Livet är en fest", av Marlene Gustawsson