Julmys med Ernst Kirchsteiger

Ernst Kirchsteiger har receptet på äkta julmys. Här bjuder han på sina favoriträtter till julbordet.

Annonsen laddas.

Jul med Ernst Kirchsteiger

Julmys med Ernst och få julstämning på nolltid. Här är Ernst bästa recept på julmat.

Stekt inlagd strömming

Ett måste på mitt julbord. Jag älskar kombinationen av en billig råvara som förvandlas till en, i mitt tycke, delikatess. Inte ovanligt att den dyker upp även på familjen Kirchsteigers midsommarbuffé.

500 g strömmingsflundror
2 ägg
2 dl mjölk
cirka 4 dl grovt rågmjöl
smör
olja
1 skivad rödlök
20 hela svartpepparkorn
5 lagerblad
1 skivad morot

Lag:
1 del ättika 12 %
2 1/2 del socker
3 delar vatten

1 Klipp bort fenorna på strömmingen.Vispa ihop ägg och mjölk. Lägg strömming och äggblandningen i dubbla plastpåsar. Låt dra över natten.

2 Häll ut rågmjöl på en tallrik och vänd filéerna i mjölet.

3 Hetta upp smör och olja i en stekpanna. Pannan är lagom varm när den slutar ”prata” (det vill säga när smöret slutar fräsa). Stek strömmingen i omgångar, låt kallna och rinna av på lite hushållspapper.

4 Koka ättika, socker och vatten tills sockret löst sig. Låt svalna.

5 Varva strömmingsfiléer, rödlök, peppar, lagerblad och morot i en hög, väl rengjord glasburk. Slå på lagen och ställ i kylen i 1–2 dygn.

 

Ernst Kirchsteigers grova julsenap

Det här är en supersnabb och jättegod senap som passar kalasbra till julskinkan.Gudskelov för stavmixern! Den är en av mina bästa kompisar i matlagningen. Förr gjordes ju senapen med en kanonkula som rullades i en skål mellan knäna.

125 g gula senapskorn (dubbla mängden för en starkare senap)
6 msk vatten
1 dl vit balsamvinäger
1 tsk salt
3-4 tsk honung
3 msk rapsolja

1 Blanda senapskorn, vatten, balsamvinäger, salt, honung och olja i en
kastrull eller bunke. Kör med mixerstav och smaka av.

2 Servera till julskinkan.

 

Traudes julkål

Min mamma Traude gjorde bygdens godaste rödkål. Ryktet spred sig och snart fick hon laga rödkål åt halva Degerfors. Äpple i matlagningen är spännande – för alla som har bitit i ett äpple har upplevt kombinationen av sötma, syra och konsistens. Äpple i mat piggar ofta upp.

1 kg rödkål
5 äpplen, Ingrid Marie
1 gul lök
5 hela kryddnejlikor
3 kryddpepparkorn
1 msk smör
3 dl vatten
2 köttbuljongtärningar
3-4 msk ättika, 12 %
5 msk svartvinbärssaft, outspädd
3 msk honung

1 Skiva rödkålen med osthyvel. Kärna ur äpplena, skär dem i tunna skivor. Skala och hacka löken. Stöt nejlikor och kryddpeppar i mortel.

2 Hetta upp smör i en stor kastrull, låt lök och äpplen svettas en stund utan att det tar färg. I med rödkålen och vatten. Blanda runt och tillsätt kryddorna, buljongtärningar, ättika, saft och honung. Låt koka under lock på svag värme tills kålen slaknat, cirka 20 minuter. Smaka av med honung om du vill ha mer sötma, med ättika om du vill ha syrligare kål.

 

Saffranspannkaka

Lite av kronan på verket för mig. Ersätter ostkaka och ris à la Malta på vårt julbord. Det gör inte saken sämre om den knallgula saffranspannkakan bakas i en svart gjutjärnsform.

1 pkt saffran
1/2 tsk salt
3 ägg
4 dl mjölk
1 dl socker
1 kg risgrynsgröt
Till servering: lättvispad vispgrädde, klarbärssylt eller körsbärssylt

1 Stöt saffran med saltet i en mortel. Blanda ägg, mjölk och socker till en smet. Tillsätt risgrynsgröten och saffranssaltet. Rör om noga.

2 Slå upp smeten i en smord ugnsfast form och grädda i 175–200 grader i cirka 30 minuter eller tills smeten stannat.

3 Servera med lättvispad grädde och sylt. Kan ätas kall eller ljummen.

 

Glaserade revbensspjäll

Revben finns alltid på mitt julbord. Mina söner älskar det. Tricket att koka dem före grillningen lärde jag mig av en turkisk kvinna som gjorde det med lammstek. Bra knep även när man grillar på sommaren.

1 kg tjocka eller tunna revben, efter tycke och smak
1 lök, i klyftor
3 lagerblad
20 svartpepparkorn
1 morot, i bitar

Glasering:
1 dl honung
2 msk soja
1 tsk salt
1 tsk malen vitpeppar
1 1/2 tsk malen ingefära
2 msk olivolja

1 Lägg revbenen i en stor gryta tillsammans med lök, lagerblad, pepparkorn och morot i så pass mycket vatten att det täcker köttet. Koka tills köttet känns mört, cirka en timme. Låt rinna av och lägg sedan i en ugnsfast form eller långpanna.

2 Smält honungen och blanda med soja, salt, vitpeppar, ingefära och olivolja. Pensla på glaseringen och griljera i ugnen i 200 grader i cirka tio minuter. Pensla gärna lite extra mot slutet.

Ernsts 5-i-topp för en godare jul

1 Äpplen
”Röda äpplen, Ingrid Marie.”

2 Granris
”Behöver nödvändigtvis inte sitta på en
gran, granris överhuvudtaget är fint.”

3 Levande ljus
”Det klarar jag mig inte utan – höga ljuskonton där i december.”

4 Ved
”Jag är mycket noga med att torr och bra
ved finns inne om man vill elda i spisen.”

5 Julgodis
”Det är något med att ställa fram det där och folk bara smaskar på.”

Källa: Boken ”Jul med Ernst” (Ica bokförlag).