Laga Erik Lallestedts läckra julbord

Bästa julmaten äter han hemma med familjen på juldagen. ”Fördela uppdragen mellan familjemedlemmarna och hundarna så att alla får bidra med något”, tipsar Gondolens Erik Lallerstedt. Här bjuder han på sina favoritrecept till julbordet.

Annonsen laddas.

Klassisk gravlax

10–12 portioner
1 sida laxfilé, cirka 2 kilo, pinndragen
3,5 dl socker
1,5 dl salt
15 vitpepparkorn, grovmalda
1 knippe dill
Gör så här:
1) Be att få laxfilén putsad och pinndragen i fiskdisken, annars avlägsna benen med en liten tång. Skinnet ska vara kvar.
2) Blanda socker, salt, vitpeppar. Gnid in kryddblandningen ordentligt och rikligt på köttsidan, lägg sidan neråt i formen. Låt stå i rumstemperatur tills sockret/saltet har smält.
3) Vänd laxen. Skär ner dillen i centimeterstora bitar. Täck ordentligt.
4) Plasta formen väl och ställ i kyl. Vänd laxen var 8:e timme de första 2 dygnen, därefter morgon och kväll. Efter 4–5 dygn är laxen färdiggravad. Skär i tunna skivor vid servering.

Senapssås till gravlax

20 g strösocker (cirka 2 msk)
2 msk farinsocker
0,4 dl rödvinsvinäger
1 dl svensk senap
2 dl majsolja
1–2 msk hackad dill
Gör så här:
1)Vispa socker och vinäger ordentligt. Tillsätt senap. Vispa i oljan under ständig omrörning.
2) Tillsätt dill i såsen före servering.

Janssons frestelse

6 portioner
1 kg potatis
1 stor gul lök
3 dl grädde
1 dl mjölk
1 burk ansjovis à 200 g (20 ansjovisfiléer)
salt och vitpeppar
smör+ströbröd
Gör så här:
1) Skala och grovriv potatisen. Skala och skiva löken tunt.
2) Lägg lök och potatis i en tjockbottnad kastrull.
3) Tillsätt grädde och mjölk. Vätskan ska precis täcka potatisen.
4) Koka upp och tillsätt ansjovisen. Smaka av med ytterligare salt och
peppar.
5) Smörj en ugnsfast form. Häll i allt och grädda i ugn 175 grader ca 45 minuter.
6) Ta ut frestelsen och strö på ströbröd och smörklickar och grädda i ytterligare 10 minuter.

Drottning Margarethes sill

6 portioner
6 stora matjessillfiléer
100 g röd vinbärsgelé
1 msk ättika (12%) + 1 dl vatten
1 dl tomatketchup
2 msk kapris
1 finskuren rödlök
Gör så här:
1) Vattna ur sillfiléerna i ca 4 timmar. Låt dem rinna av ordentligt.
2) Smält gelén med ättika och vatten i en tjockbottnad kastrull.
3) Tillsätt ketchup under omrörning. Låt svalna.
4) Skär sillen i 2 cm bitar och vänd i såsen.
5) Låt stå minst ett dygn i kylen.
6) Servera med kapris och rödlök.

Currysill

6 portioner
1 litet äpple
3 cm purjolök
smör till stekning
2 tsk curry
2 dl majonnäs
1 dl gräddfil
6 filéer inlagd sill
Gör så här:
1) Tärna äpple och purjolök fint. Fräs mjukt i
smöret utan att det tar färg.
2) Tillsätt curryn. Fräs ytterligare någon minut. Låt svalna.
3) Blanda curryfräset med majonnäs och gräddfil.
4) Låt den inlagda sillen rinna av ordentligt i en sil. Skär i gaffelbitar.
5) Blanda och låt stå minst ett dygn i kylskåp före servering.
6) Garnera med fint klyftat äpple vid servering.
 

Julköttbullar

6 portioner
1 stor gul lök eller 2 mindre
smör till stekning
8 ansjovisfiléer
1 knapp dl ströbröd
2 dl mjölk
3 g vitpeppar (6 rejäla varv med medelstor pepparkvarn)
1 tsk malen kryddpeppar
0,5 tsk malen kryddnejlika
300 g fläskfärs
700 g nötfärs
1 msk salt
3 ägg
3 msk sirap
Gör så här:
1) Skala och finhacka löken, stek mjuk utan att den tar färg. Skär ansjovisen i små bitar och låt den smälta i löken. Låt svalna.
2) Blötlägg ströbrödet i mjölken samt alla kryddor utom saltet. Blanda färserna med saltet, tillsätt äggen, lök/ansjovishacket och sist ströbrödsblandningen samt sirapen. Blanda till en smidig smet.
3) Gör ett stekprov på en köttbulle i panna och öka eventuellt på salt- och pepparmängden om så önskas. Rulla till små bullar och stek försiktigt i panna. Gör gärna en stor sats och frys in!

Omelett med jordärtskocka

6 portioner
4 ägg
3 msk mjölk
1 tsk salt + nymalen vitpeppar
200 g jordärtskocka
smör + olivolja till stekning
1 rödlök
75 g färsk spenat
50 g parmesan
Gör så här:
1) Knäck äggen i en bunke och tillsätt mjölk, salt och peppar. Vispa till en jämn smet.
2) Skala och skiva skockan. Råstek i panna med lite smör och olivolja. Salta.
3) Skala och skiva löken tunt. Stek med denna sista minuten.
4) Häll i en bunke och håll varmt.
5) Smält en smörklick i pannan och vispa i omelettsmeten. Vispa runt med en träslev tills den börjar ”stanna”.
6) Lägg jordärtskocks/lökblandningen på ena halvan och vik över den andra halvan.
7) Lägg spenaten i botten på serveringstallriken och stjälp upp omeletten.
8) Hyvla över parmesanosten.

Lallerstedts böckling

6 portioner
4 hela böcklingar
3 msk rödvinsvinäger
0,5 dl farinsocker
1 dl svensk senap
1 dl skånsk senap
3,5 dl matolja
garnityr:
5 cm purjolök, skuren i fina tärningar
1 liten rödlök, finhackad
1 knippe dill, hackad
Gör så här:
1) Plocka böcklingen fri från skinn och ryggrad plus andra stora ben. Lägg i en passande form.
2) Vispa vinäger och socker tills det löser sig. Tillsätt senapen och sist oljan i en fin stråle under vispning.
3) Täck böcklingen i formen med ett jämnt lager sås. Garnera i jämna rader med purjolök, rödlök och dill.

 

Källa: ”Julbordet – det bästa från Gondolens julbord” av Erik Lallerstedt och Magnus Leidstedt (Ica Bokförlag)

Erik Lallerstedt

Namn: Erik Lallerstedt.
Yrke: Krögare. Driver restaurangerna Gondolen och Eriks Bakficka i Stockholm.
Bakgrund: Hasselbackens restaurangskola, Gerdas Fisk, stjärna i Michelinguiden för dåvarande restaurang Eriks på Strandvägskajen. Kungens guldmedalj i högblått band och Gastronomiska Akademiens guldmedalj.
Aktuell: Med ”Julbordet – det bästa från Gondolens julbord” (Magnus Leidstedt medförfattare, Ica Bokförlag).

Favorit på julbordet?

– Oj, vad svårt! Jag tycker mycket om sillsvängen och så måste jag ha anka eller skinka.

Vanligaste misstagen vi gör?

– Att tro att det måste vara så många rätter som möjligt på det privata julbordet. Det väsentliga är att man tycker om det man upplever och att
man har omtanke om varandra.

Genvägar?

– Jobba med klockan i stället för mot den. Julklappar kan man faktiskt köpa i november. Planering är A och O. Om någon av middagsgästerna
anser sig vara distriktsmästare på Janssons frestelse gör man denna person ansvarig för densamma. Finns det någon som är galen i leverpastej men inte kan laga mat får han eller hon gå till en svindyr charkuterist eller slaktare och köpa den.