Lax till påsk

Recept på lax till påsk – både som varmrätt eller som smårätt. Här bjuder vi på ett supergott recept på förlorade ägg med nässlor och kallrökt lax, men lax i alla former är förstås utmärkt som påskmat!

Gravad lax är den perfekta bjudrätten på påsk

Man gravar laxen några dagar före, vilket verkligen är superenkelt, och på festdagen är det bara att ta fram och servera.

Ps. Glöm inte hovmästarsåsen!

 

Förlorade ägg med nässlor och kallrökt lax

30 MIN

Förlorade ägg med nässlor och kallrökt lax

Foto: charlie drevstam

Enklare än du tror och ser väldigt proffsigt ut på buffén. Kan förberedas och stå klar någon timme innan.

Till 8 pers på buffé:

• 100 g nässlor • 2 msk smör • 2 krm + 1 tsk salt • 1 krm nymald svartpeppar • 2 liter vatten • 3 msk ättiksprit (12 %) • 8 ägg • 200 g kallrökt lax i tunna skivor gör så här:

Gör så här:

  1. Förväll nässlorna i kokande lättsaltat vatten ca 1 minut. Låt dem rinna av. Fräs nässlorna i smör och krydda med 2 krm salt och peppar. Lägg nässlorna i bottnen på portionsformar.
  2. Koka upp vatten, 1 tsk salt och ättiksprit i en gryta. Knäck äggen var för sig i små skålar. Låt försiktigt ett ägg i taget glida ner i det sjudande vattnet. Låt äggen pochera 3-5 min, tills äggvitan slutit sig runt gulan som fortfarande ska vara lös.
  3. Lyft upp och lägg äggen på en tallrik och låt svalna något. Lägg ett ägg i varje skål med nässlor. Toppa med lax och servera.

 

Här nedan hittar du fler härliga recept på påskmat med lax:

NUVARANDE Lax till påsk
NÄSTA Så får du till egen inlagd sill till påsk