Läcker laxpudding i sex steg

Klassisk svensk husmanskost som är genial i sin enkelhet.

Annonsen laddas.

Klicka vidare i bildspelet ovan för att se de enkla stegen i receptet.

Här får gårdagens överblivna kokta potatis samsas med lax. Resultatet blir en lättlagad laxpudding. Servera den nygräddade laxpuddingen med skirat smör och kokta gröna ärter. 

Gör så här:

1 SKÄR. Skala och koka potatisen och låt den svalna. Skär potatisen i skivor.

2 SKIVA & HACKA. Skiva laxen i tunna skivor. Hacka dillen grovt.

3 FRÄS. Skala och skiva löken. Fräs den mjuk och genomskinlig i smör i en stekpanna.

4 VARVA. Smörj en ugnssäker form. Varva potatis, lax, lök och dill i formen. Avsluta med potatis.

5 GRÄDDA. Vispa upp ägg, tillsätt uppvärmd matlagningsgrädde, hummerfond och vitpeppar. Häll i formen. Klicka över smör. Grädda i nedre delen av ugnen cirka 35 minuter.

6 SMÄLT SMÖR. Smält smöret på medelvärme. Ställ kastrullen åt sidan och skumma. Häll försiktigt det genomskinliga smälta fettet i
en såssnipa. Släng bottensatsen.

 

LAXPUDDING

4 portioner, Tid 1 1/4 timme

700 g potatis
400 g gravad lax i bit
1 knippa dill
2 gula lökar
3 ägg
3 dl matlagningsgrädde
1 msk hummerfond, konc.
1 krm nymald vitpeppar
1 msk smör
Servera med:
100 g skirat smör
kokta gröna ärter
Ugn: 175 grader

Redskap:
Potatisskalare
Gryta
Kniv
Skärbräda
Laxkniv
Stekpanna
Ugnssäker form
Skål
Visp
Måttsats
Kastrull