Krönika: Ska vi vara rädda för att dricka vin nu?

Efter Uppdrag Gransknings inslag om huruvida vinbranschen mörkar innehåll i vin ställer sig många frågan om vin är farligt. Jag menar att svaret är enkelt. Var smart, inte rädd!

 Bakgrund: SVT’s Uppdrag Granskning har skickat ut en enkät till de tio största vinleverantörerna angående innehållet av de viner de företräder. Nio av de tio vill eller kan inte svara på dessa frågor och programmet menar att vi som konsumenter faktiskt inte vet vad som finns i vinflaskorna på Systembolagets hyllor.

Konspirerar vinbranschen för att mörka den farliga hemligheten om vinets egentliga innehåll för att lura konsumenten? Betyder det att vi nu inte bara ska oroa oss för kemiska bekämpningsmedel, jordens välmående och etisk behandlig av arbetarna på vinfälten utan även huruvida vinet sötats, om något gjorts för att höja alkoholhalten, vilken jäst som använts och om vinet behandlats med någon av de 63 tillåtna tillsatserna och processhjälpmedlen? Är det rent ut sagt farligt att dricka vin?

Det var den känslan jag fick när jag såg Uppdrag Gransknings inslag om vinets dolda tillsatser.

Svaret är enkelt. Var inte rädd, var smart.

Definieringen av vin är jäst must av druvor från arten vitis vinifera. Punkt. Därefter handlar det om att skilja på kvalitets- och massproducerat vin.

En innehållsförteckning är en jättebra idé, men den måste vara relevant och den är egentligen inte tillräcklig. Jag vill gärna veta om det använts äggvita för att klara vinet men vilken exakt jästsort som använts känns mindre relevant än att prata om hur vindruvorna odlats och vinet tillverkats.

Jag vill veta vinbondens vinmakarfilosofi och hur hen tänker kring sin jord, sina vinrankor, sitt hantverk och sitt vin. Det säger mig mer om vinets kvalitet och är mycket mer betryggande för mig än en plikttrogen redogörelse av ämnen.

Vi frågar oss inte vilken jäst som används i frukostfrallan vi äter eller vilken mjölksyrebakterie som tillsats i tillverkningen av vår filmjölk så varför lägga fokus på jästfamiljer i vintillverkningen?

Jag vill veta om kemiska bekämpningsmedel har använts och, om inte, hur mycket som besprutats med till exempel koppar men jag tror att en innehållsförteckning som tar ett helhetsgrepp om vinproduktionen skulle gynna kvalitetsproducenter i hela världen oavsett om de är ekologiska, biodynamiska, naturliga eller konventionella.

En sådan förteckning skulle kanske även hjälpa konsumenten att se skillnaden mellan massproducerat och hantverksmässigt vin. Kanske skulle den även få oss att undvika vin – såsom Sveriges mest sålda – som centrifugerats och filtrerats, behandlats med kvävgas, ammoniumsulfat, ammoniumbisulfit, kaliummetabisulfit, svaveldioxid, gelatin, bentonit, tanniner, pektolytiska enzymer, L-vinsyra, mjölksyra, gelatin och smaksatts med hjälp av ekchips – som säljs för 185 kronor för tre liter.

Eller så förstår vi omöjligheten i att producera ett kvalitetsvin för det priset. Vi får inte glömma att vin är ett hantverk och de seriösa hantverkarnas viner har av naturliga anledningar ett högre literpris.

Så tänk ett glas riktigt gott vin istället för tio halvgoda.  De extra slantarna du lägger spar du in i både hälsa och rädsla.

Var inte rädd var smart!

…sen kan en ju även tycka att det är lite konstigt i sammanhanget att alkohol – som helt klart är ett giftigt ämne – inte tycks oroa en enda människa.