Krönika: Måste alla vara vinkännare?

Varför är vi rädda för vin? Alla är inte vinkännare och alla ska inte vara vinkännare. Sarah Djerf menar att vi måste ta förtroligheten till våra sinnen på allvar och njuta av vinet istället för att vara rädda för det.

 

– Jag kan ingenting om vin, jag menar jag älskar vin och jag dricker ofta vin, jag vet vad jag tycker om men jag kan ingenting om det.

Det är något man ofta hör folk säga. Det finns en inbyggd rädsla för att säga fel, tycka fel, känna fel, smaka fel. Ja, göra allt fel. När det handlar om vin.

– Är det läder och blåbär jag känner i doften på det här vinet, eller är det fel?

Fel? Är det ens möjligt att känna fel? Känner man så känner man. Eller? Vi tror inte att vi måste vara rörmokare för att njuta av ett bad så varför tror vi att vi måste vara vinkännare för att njuta av vin?

Även vinkännare får arbetsskador

Vinkännare, personer som jobbar professionellt med vin och de som tävlar i sommellerie lär sig att känna igen dofter och smaker och associera dem till ord i ett specifikt vinspråk. För dem berättar vinet om växtplats, druvsort, vinmakarmetod och ibland defekter.  Det är såklart fascinerande kunskaper, men de medför även en del arbetsskador.

På samma sätt som en parkeringsvakt kan ha svårt att slappna av bland felparkerade bilar på semestern så kan för mycket vinkunskap och vinanalytisk förmåga ställa till det för vinkännarens personliga njutning. Istället för att koppla av och gå in i stunden så ploppar det upp en massa störande information.

Alla kan vi läsa på om jordmåner, druvsorter, vinmakarmetoder och lära oss vinspråkets alla regler, om vi vill. Eller så kan vi googla vid behov. Närvaro och förtrolighet till sina sinnen är däremot av stor betydelse om man vill få ut det mesta av ett vin.

Omfamna din okunskap om vin

Om doften av vinet får dig att minnas din farfars jordkällare, en stenig strand i Grekland eller din svettiga häst efter en timmes uteritt en solig dag i juli spelar egentligen ingen roll. Det är din upplevelse som står i centrum, inte huruvida du tror den är rätt eller fel.

Vi borde därför omfamna vår okunskap om vin istället för att vara rädda. Att kunna rabbla vindistrikt är jättecoolt men väldigt få saker överglänser fullkomlig njutning av ett gott glas vin.