KRÖNIKA: Jag har råkat ut för LCHF! Här är recept värda att testa

Min man har gått från att vara mr chips till att haka på lchf-dieten. Jag har en massa åsikter om det. Men eftersom en ska vara stöttande i ett förhållande har jag nu testat diverse lchf-bröd och till och med bakat blomkålspizzor. Här är mina godaste tips och vad en kan hoppa över om en prompt ska följa lchf.

Bara för att förtydliga: Har du diabetes typ 2 och äter lchf och mår bra av det är det så klart toppen! Att dieten ger en jämnare blodsockernivå tycks vara helt klart. Men personligen känns det dåligt med en diet som bannlyser frukt men tillåter, ja till och med uppmuntrar, överviktiga människor att äta smör, bacon och oanade mängder ost.

När jag har läst på vissa lchf-bloggar är de mycket noga med att förklara att de äter massor med grönsaker och undviker charkprodukter. Tyvärr är detta något som många som hakar på dieten struntar i. Det är bacon, ägg och ost-dieten som drar helt enkelt. Skulle en följa den rätt och äta så pass mycket grönsaker som många bloggare säger att de gör så är den säkert bra, även för vårt klimat. Skulle en dessutom undvika charkprodukter – fint! Men just nu känns vår kyl mycket mer som en charkdisk än som ett fräscht grönsaksland. Och i en tid då de flesta pratar om att vi måste äta mer grönt och mindre kött så känns det helt enkelt avigt.

Hur som helst! Nu är vi alltså här. Och mannen bakar bröd på ägg, fiberhusk och kokosmjöl. Det blir ingenting som liknar bröd men han gillar det i alla fall. För någon dag sedan fick vi stort pizzasug. Räddningen? Blommkålspizzadeg! Mannen tyckte god, men här lägger jag in ett veto. Det luktar starkt av blomkål och smakar minst lika starkt av blomkål. Det är inte en pizza.

Pizzabotten på blomkål och ost.
Pizzabotten på blomkål och ost.

Att ha en botten gjord av blomkål och ost som du sedan brer med tomatsås och toppar med skinka, svamp och ost blir bara helt…. märkligt. Det mest positiva jag kan säga om blomkålsbotten är att degen blev väldigt fin konsistens! Det är alltså absolut inget fel på själva receptet. Det är idén i sig som jag är emot. Mannen toppade sin med knaperstekt bacon och superstark chilikorv. Vilket han också tyckte var räddningen eftersom han inte kände någon blomkålssmak alls. (Recept kommer längst ner i artikeln för dig som bara inte kan hålla dig från att göra en blomkålspizza.) Korven var från Garant och heter Trinidad Scorpion Chili. Den hetaste köpekorv jag någonsin ätit!

Men! Det finns ju en massa rätter som en inte behöver anstränga sig för att de ska bli GI eller lchf. Kanske bara satsa på att laga en sådan istället? Obs! Recepten nedan är inte provlagade i Allt om Mat:s provkök utan bara hemma hos oss.

Goda lchf-idéer!

Jag älskar den klassiska italienska auberginegratängen med tomatsås och parmesan, melanzane alla Parmigiana.

Här är mitt bästa recept på detta. Vill du ha mer proteiner kan du rensa och finfördela en halv grillad kyckling och lägga på auberginen innan du häller på tomatsåsen. Men godast blir den helt vegetarisk. Det går åt en hel del olja till att steka auberginen i.

auberginegratin

Melanzane alla Parmigiana

Till fyra personer

2 mellanstora auberginer
salt
olivolja

Tomatsås:
2 msk olivolja
1 hackad schalottenlök
1 hackad vitlöksklyfta
500 g passerade tomater
1/2 tsk salt
1/2 tsk nymald svartpeppar
1 tsk oregano
1/2 kruka hackad färsk basilika
200 g riven ost, eller mozzarella
100 g riven parmesan

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 225 grader. Skiva aubergine i ca 0,5 cm tjocka skivor. Salta ur auberginen på ena sidan minst 7 minuter. Torka av med hushållspapper och stek i oljan i het stekpanna. Låt steka ganska länge på varje sida, men inte så den blir sladdrig.

2. Koka samtidigt tomatsåsen. Fräs lök och vitlök i en panna, häll på tomater och kryddor och låt koka ihop. Tillsätt basilikan först på slutet.

2. Smörj en ugnssäker form och lägg aubergine i botten. Häll på tomatsåsen och avsluta med osten, parmesanen sist. Gratinera i mitten av ugnen i 20-30 minuter eller tills den blivit gyllene. Servera med en krispig grönsallad.

Lchf-lasagne

Lasagne är ju en av mina favoriträtter. Men om en ska stötta sin käresta (och det ska en!) så gör en med skivad ursaltad squash istället för lasagneplattor. Viktigt bara att salta ur dem ordentligt innan, torka skivorna noga och låta köttfärs, eller vegetarisk tomatsås koka ihop ordentligt innan du lägger ihop den, för det vattnar sig ändå rätt rejält. Och eftersom du inte kan göra en hederlig bechamelsås så kommer här ett recept på en ostsås som funkar:

Till en ugnsform med ca 2-3 squash och 500 g köttfärs:

Recept på ostsås lchf

2 dl creme fraiche
1,5 dl grädde
2 dl riven ost, t ex cheddar eller lagrad gouda
salt och peppar

Gör så här:

Låt alla ingredienser koka upp under omrörning och koka ihop tills osten smält. Smaka av med salt och peppar. Använd istället för bechamelsås i gratänger, lasagne mm.

Blomkålsmos/Blomkålspuré

Superbra tillbehör till fisk, lamm… allt..!!

Det här behövs till 4 personer:
400 g blomkål
20 g smör
0,5 dl vispgrädde
0,5 tsk salt

Gör så här:
1. Dela blomkålen i mindre buketter och koka dem i lättsaltat vatten ca 5 min tills de är mjuka.

2. Häll av vattnet och mixa blomkålen tillsammans med smör och grädde, antingen med mixerstav eller i mixer. Smaka av med salt.
Serveras varm.

 

En dålig idé – lchf-pizzabotten på blomkål

Till en mellanstor pizza som räcker till två personer
1 mellanstort blomkålshuvud
1 ägg
1/2 dl riven mozzarella
1/2 dl riven parmesan
1/2 tsk salt (minst)
2 krm svartpeppar

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 225 grader. Finsmula ansad och hackad blomkål i en mixer. Kör smulet i mikro, full effekt i 6 minuter. Låt svalna.

2. Häll smulat i en diskhandduk och krama ur så mycket vätska du bara kan. Blanda soul, ägg och ost i en bunke och salta och peppra.

3. Lägg bakplåtspapper på en stor plåt och tryck ut degen på det. Förgrädda i 10 minuter. Tillsätt valfri topping och grädda ytterligare 6 minuter.

Receptet är hämtat från lchfgourmet.se