Krönika: Blått vin får mig att må illa

Den vackra färgen och den goda viljan till trots. När vinet i mitt glas är blått blir jag sjösjuk.

Sjösjuka är en åkomma som oftast infaller på sjön. I mitt fall kan den dyka upp lite när som helst. Tydligen. Senast var när jag drack ett blått vin.

Det slår slint för både näsa och gom

Mina sinnen är vana och tränade att ett vin kan vara olika nyanser av vitt, rött, rosa eller möjligtvis orange. De har lärt sig vad de ska förvänta sig i doft, smak och karaktär av de olika färgerna. När vinet är blått slår det slint för både näsa och gom och känslan är obehag efterföljt av illamående.

Turkost och genomskinligt som Röda havet en svettig eftermiddag i juli. Jag tänker på delfiner, färgglada fiskar och dykutrustning. Inte på vin. Jag sitter i en båt med glasgolv och tittar ned i havets ljusblå djup. Vattnet skvalpar och båten gungar. Mitt balanssinne rubbas och hjärnan sänder signaler till magen (eller hur det där nu funkar) och jag blir sjösjuk.

Jag ville så gärna att det skulle vara gott

Jag doppar ned min näsa i glaset och möts av en intensiv och söt doft av mogen ananas, papaya och vita blommor. Smaken är torr och trots att fruktsötman i doften inte återkommer i smaken tar den ändå över helhetsintrycket. Om jag hade provat vinet blint hade jag trott att det vore ett vitt vin. Druvsorten som använts till tillverkningen av det här blå vinet är chardonnay men doften för snarare tankarna till ett blommigt och tropiskt sauvignon blanc från ett varmt klimat.

Blått gör ett tråkigt vin mer spännande

Visst fanns det skepsis redan innan jag smakat vinet, men i hemlighet hoppades jag ändå att det skulle vara gott, på riktigt. Att den blå färgen faktiskt skulle tillföra någonting till vinet och ge det en ny dimension. Istället blev jag förvånad över min starka reaktion. Hur mycket färgen faktiskt påverkade mina övriga sinnesintryck. Jag tror inte att det var doften och smaken i sig som fick mig att må illa utan – vinets mest betydande kännetecken – den blå färgen.

När jag pratade med en av de svenska importörerna berättade han att blått vin är en succé i produktionslandet Spanien, att de redan sålt stora mängder av det i Sverige och att de tror på en ökad försäljning när värmen kommer.

– Kanske är det blått vin som blir årets Aperol Spritz, menar han.

En väldigt dålig idé

Det är så självklart att det här är ett marknadsföringsknep för att göra ett tråkigt och intetsägande vitt vin mer spännande och intressant. Vem blir inte nyfiken på ett blått vin? Kanske vänder man sig framförallt till en ny och ung publik med öppna sinnen och en stor portion nyfikenhet. Men om det här är första steget från alkoläsk och smultroncider till vin lär det dröja innan vinmarknaden får nya trogna konsumenter.  Det är, helt enkelt, om ni frågar mig, en väldigt dålig idé.

Den enda gången som jag någonsin önskat att Röda havet vore rött på riktigt, det är när vinet i mitt glas är blått.

Läs även:

Så görs blått vin – vi har smakat + recept på 4 färgglada drinkar