Kräftskivans godaste recept

Äntligen dags för kräftor. Hanna E Lindberg tipsar om favoritrecepten och bästa knepen för att lyckas med en makalöst god kräftskiva.

Annonsen laddas.

En varm augustikväll, lyktor, kräftornas salta havssmak, krämig västerbottenpaj och kall nubbe. Lyckan bor i en kräftskiva. Här är tipsen som hjälper dig att ordna sensommarens härligaste fest:

1. Räkna rikligt. 0,5 kg kräftor brukar vara lagom per person. Ett paket jumbokräftor brukar räcka till två personer.

2. Tina rätt. Undvik snabbupptining. Frysta kräftor tar två dygn att tina i kylskåp.

3. Laga ny lag. Sila bort lagen från de tinade kräftorna och häll över din egen lag. Låt vila i minst 3 timmar före servering.

4. Tänk tillbehör. Det är svårt att bli mätt bara på kräftor. Servera ihop med goda tillbehör som ostar, färskt bröd, sallad, röror och självklart en mumsig matpaj. Minst ett av tillbehören bör vara varmt.

5. Kyl drycker. Lägg vin, öl och snaps i kylen i tid. Tänk på att inte förvara snapsen i frysen – det hindrar smaken att blomma ut.

6. Duka för dessert. Avsluta festen med en god efterrätt. En söt dessert bryter extra gott mot de salta havssmakerna.

6 matnyttiga kräftlänkar:

Här hittar du fler goda recept till kräftskivans buffébord…

…och här hittar du flera smarriga recept på västerbottenpaj.

Kalla såser passar bra till kräftor…

…och till bryt-brödet på buffén.

Sist men inte minst – efterrätten!

Glöm inte snapsen!