Kosten som håller dig ung

Du kan vinna 14 år med enkla förändringar i kosten.

Annonsen laddas.

Läkaren Helena Nyblom är aktuell med sin andra bok "Livskraft" (Bonnier Fakta). Där ger hon tips på mat som håller dig ung. Här är tre recept ur boken:

Bulgursallad med nötter

För 4 personer

  • Hel bulgur för 4 personer
  • 100 g valnötter
  • 400 g broccoli
  • 1/2 rödlök
  • 6 msk olivolja
  • salt och peppar
  • persilja

GÖR SÅ HÄR:
1/ Koka bulgur enligt anvisningarna på förpackningen.
2/ Rosta valnötterna lätt i en torr stekpanna. Häll i olivoljan i slutet så att den endast värms upp lite.
3/ Salta och peppra.
4/ Förväll broccolin i buketter.
5/ Hacka rödlöken smått.
6/ Blanda allt väl tillsammans med bulgur och smaka av med salt och peppar.
7/ Garnera salladen med persilja.

Chiliräkor med fräscha grönsaker

För 4 personer

  • 400 g färska räkor
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 röd chilifrukt
  • 4 msk olivolja
  • salt och peppar
  • 100 g blandad sallad
  • 8 kronärtskockshjärtan,
  • konserverade
  • 2 avokador
  • 12 cocktailtomater
  • 12 färska sparrisar

Sås:

  • 3-4 dl Heinz chilisås
  • 1 msk nyriven pepparrot
  • 1/2 lime
  • salt och peppar
  •  

GÖR SÅ HÄR:
1/ Skala räkorna.
2/ Hacka vitlök och chili. Blanda med olivolja samt salt och peppar.
3/ Blanda i räkor och låt stå en timme.
4/ Lägg upp salladen på ett fat.
5/ Skär kronärtskockshjärtana i bitar. Skär avokadon i bitar. Dela tomaterna. Förväll sparrisen lätt.
6/ Lägg upp grönsakerna på salladen och  ringla över olivolja. Toppa med räkorna.
7/ Blanda ingredienserna till såsen och smaka av med salt och peppar. Servera till salladen.

Blåbärsdessert

För 4 personer

  • 4 dl färska blåbär
  • 1 paket frusen mango
  • 1 paket vaniljkesella
  • 2 dl naturell yoghurt
  • valnötter
  • 4 msk flytande honung
  •  

GÖR SÅ HÄR:
1/ Varva blåbär, tinad mango och vaniljkesella i fyra glas.
2/ Avsluta med naturell yoghurt.
3/ Rosta valnötterna i en stekpanna och strö över.
4/ Ringla över honung.

Mat som bromsar åldrandet

Grönt

  • Avokado: Innehållet av omega-9 fetter sänker det skadliga kolesterolet.
  • Kål: Alla kålsorter innehåller glukosinolater som har en stark cancerhämmande effekt.
  • Tomater: Innehåller lykopen som skyddar mot cancer och kärlsjukdomar.
  • Lök: Antioxidanterna och de svavelhaltiga ämnena motverkar inflammation.
  • Broccoli: Antioxidantern höjer halten av signalsubstansen acetylkolin. Det minskar risken för demenssjukdomar.

Frukt

  • Aprikoser: Innehåller betakaroten som skyddar dina ögon från att åldras i förtid.
  • Kiwi: Sprängfyllda av fotokemikalier som fungerar som antioxidanter och skyddar cellernas DNA. Motverkar också att blodplättar klumpar ihop sig och bildar proppar.
  • Vattenmelon: Lykopen sänker risken för prostatacancer och kärlsjukdomar.
  • Granatäpple: En superfrukt för hjärnan, den innehåller antioxidanter som skyddar hjärncellerna.

Bär

  • Jordgubbar: Färgpigmenten hämmar enzymet cox som bidrar till inflammation i kroppen.
  • Hallon: Ellagsyra och antocyanider skyddar cellmembranet från attacker av fria syreradikaler. Fibrerna gör att blodsockret stabiliseras.
  • Svarta vinbär: Mycket C-vitamin, antocyanider och karotener gör att både ögon, hjärna och hjärtkärlsystemet skyddas av dessa bär.
  • Acai- och gojibär: Rika på antioxidanter som har hälsobringande effekter.

Te

  • Rött, grönt och vitt: Högst nivå av antioxidanter har det vita teet, följt av det gröna. Antioxidanterna katekiner minskar risken för infektioner samt cancer och stroke.

Örter och kryddor

  • Kanel: Innehåller tre välgörande oljor som har effekt både mot infektioner och inflammationer. Stabiliserar också blodsockret.
  • Gurkmeja: Färgämnet kurkumin har en antiinflammatorisk effekt och förbättrar leverns funktion.
  • Rosmarin: Förbättrar immunförsvaret och främjar blodcirkulationen.
  • Kajennpeppar: Innehåller kapsaicin som hämmar substans P som är inblandad i den inflammatoriska processen.
  • Persilja: C- och K-vitamin, betakaroten, järn och folat gör att persilja är bra mot högt blodtryck, stärker immunförsvaret och förbättrar förbränningen av kolhydrater.
  • Dill: Ett ämne i dillen kan aktivera kroppens egna antioxidanter och skydda mot fria syreradikaler.