Körsbärspaj med ädelost, nyårsring och nyponkrans – Tre runda maträtter från 80-talet

Det glada 80-talet var en minst sagt en spännande tid rent receptmässigt. Vi har på redaktionen grävt fram hel drös gamla Allt om Mat-tidningar och varenda nummer är proppfullt av fantastiska tips och recept. Här kommer tre stycken från mitten av 80-talet på temat vi valt att kalla ”Rund mat”.

Annonsen laddas.

Nyårsring med räkfyrverkeri
Allt om mat, nr 16, 1 december 1986

Nyårsafton närmar sig med stormsteg och det är dags att bjuda på nyårsmiddag. Varför inte bjuda på en riktigt festlig nyårsring? Räkorna vilar i en ”rosa sås” gjord på bland annat champinjoner, fiskbuljong och tomatpuré och allt omges av ett rykande saffransris. Kalas!

 

rakring-liten
(klicka för att förstora bilden)

Och här är receptet:
rakringrecept-liten1
(klicka för att förstora bilden)


Nyponkrans med mandelgrädde

Allt om mat, nr 15, 10 november 1986

Det här är en önskerecept från Per-Erik Åbom i Jönköping och en repris från ett tidigare nummer av Allt om mat. Hur får man nyponsoppa att kännas lite mer speciell och lyxig? Man blandar i lite gelatin såklart!

nyponkrans-liten
(klicka för att förstora bilden och se receptet)


Ädelostpaj med körsbär
Allt om mat, nr 14, 22 oktober 1984

I avdelningen ”Mitt bästa recept” delar läsarna med sig av sina paradrätter och  Elisabeth Sverresson i Uppsala skickade 1984 in ett recept på en körsbärspaj uppiffad med ädelost på tub och en pajdeg innehållande cornflakes. Innovativt!

adelost-liten
(klicka för att förstora bilden och se receptet)