Koka gelé av sommarskörden

När du kokar gelé ska du helst ha delvis omogna bär eftersom de innehåller pektin som gör att det gelear sig naturligt.

Annonsen laddas.

Äpple eller vinbär som är rika på pektin används till fördel till géle. Att göra gelé på vita vinbär blir extra vackert. Det går bra att använda fallfrukt, men se till att använda ett syrligt och ganska omoget äpple.
För att se att gélen är klar kan du göra det så kallade géleprovet:

Häll upp lite saft på ett kallt fat. När man med fingret kan dra en ränna genom den tjocka saften utan att den rinner ihop igen då är gelén färdig och om den stelnar i kanterna. Häll upp på burkar. Observera att geléet också blir fastare när det stått några dagar.

Källa: Ingela Perssons bok "Frukt och bär" (Natur & Kultur)

Äppelgelé med lime

Äppelgelé med rosmarin

Catarinas röda vinbärsgelé med chili

Rosenkvittengelé

Kryddig kycklingrulle med ajvargelé