Kockens bästa tips för en lyckad kräftskiva

Fem frågor till kocken Fredrik Eriksson om kräftskivan:

Annonsen laddas.

Hur lyckas man med kräftskivan?
 – För att göra den riktigt bra krävs planering. Det är klart att det är skönt med spontantitet, men kräftor ska helst ha några dagar på sig att tina i kylen. Att lägga fram dem på bordet, tina dem under vamt vatten eller slänga in dem i mikron blir aldrig bra.

Vad ska man satsa på för kräftor?
 –  Det är ju för många en plånboksfråga så ta hellre några få och bra, än många av dålig kvalitet. Svenska är ju bra, men även färska turkiska kan vara bra.

Vad ska man äta till kräftorna?
  – För mig är kräftkalaset en avslutning på sommaren och en skördetid. Jag tycker man ska tänka svenskt och traditionsrikt och skapa stämning runt bordet. Kantareller, kryddost, bröd och krondill kan gå som ett smaktema som igenom hela måltiden. Man vinner på att servera en förrätt, kanske tartletter med ost, på stående fot eftersom man sedan sitter ner hela måltiden. Man kan också tänka sig att man går rakt på kräftorna för att sedan servera en vickning till.

Vad skulle du välja för dessert?
 – För mig skulle det bli färska hallon med vanljglass. Annars en kaka med körsbär eller hallon.

Ska man koka om kräftor?
 – I vissa fall kan man göra en ny lag åt kräftorna och då få fram den klara smaken av krondill. 


Fredrik Eriksson

Jobbar på: krögare på Långbro Värdshus utanför Stockholm.
Meriter: blev Årets kock redan 1987, blev 2005 ordförande i föreningen Årets kock.

 

Några recept som piffar till skivan

Ny kräftlag till frysta kräftor

Nattamat med minipajer

Västerbottenskrans