Vid vilken temperatur blir knäck perfekt? Här är temperaturer för hur du får knäcken mjuk som kola, hårda kolor eller karamellfast.

Ska du koka knäck? Med en termometer och kulprov tar du enkelt reda på när knäcken är klar.

Vilken konsistens gillar du bäst på knäck och kola? Härligt sega eller hårda så att det knastrar. Ju längre knäcksmeten kokar desto hårdare blir den. Temperaturen avgör hur mycket smeten stelnar sen när den svalnar.

Knäck och kola temperatur

  • 122-125° mjuk kola
  • 140-145° hårda kolor som är lite sega i mitten
  • 160°  karamellfast knäck

Håll ett extra öga på termometern när temperaturen närmar sig 115-120 grader. Temperaturen kan nämligen stiga ganska fort!

Kulprovet

Om du saknar hushållstermometer är kulprov räddaren i nöden. Doppa lite av smeten i en kopp med kallt vatten:

  • Går den att forma till en kula är knäcksmeten färdig.
  • Om massan går att bryta sönder men är lite seg är den lagom för hård kola.
  • Om smeten genast stelnar och går att bryta är den knäckigt klar.

Bråttom? Så gör du knäck i mikron – på bara 7 minuter!

Här hittar du julens bästa knäckrecept!

NUVARANDE Knäck temperatur
NÄSTA Västerbottenpaj på alla sätt