Klassiskt gott med oxfilé

Förgyll helgen med en väl tillagad oxfilé. Här är goda recept + passande vin!

Helstekt oxfilé med rödbetssmörsås och gorgonzolarisotto

Oxfilé med svampcrème och varm bönsallad

Rödvinssås och hasselbackspotatis
 

Röda viner som passar till oxfilé

Är oxfilén pepparstekt blir ett smakrikt rött vin med uttalad fruktighet och väl integrerade syror allra bäst. Peppar kan nämligen locka fram bittra toner och förstärka känslan av strävhet i kraftfulla viner med markerade syror. Smör och vinäger i såsen bidrar dock till att syrorna i vinet uppfattas som mjukare och rundare.
 
Fox Creek Red Baron Shiraz 2015 (2194), Australien, 110 kr.
Generöst rödvin i rik stil med toner av saftiga björnbär, kryddor och lakrits.
 
 
De Loach Russian River Valley Pinot Noir 2009 (2222) USA, 199 kr.
Rött vin i fint koncentrerad stil. Här finns toner av körsbär, plommon och hallon och kryddiga inslag. Generöst med balanserade syror och direkt tilltalande.
 
 
Ravenswood Vintner´s Blend Zinfandel (26001), USA, 99 kr.
Ett generöst vin med mogen fruktighet, balanserade syror och väl integrerad fatkaraktär. Fruktsötman i vinet gör att de peppriga tonerna i köttet inte blir störande.
 
 
Allesverloren Tinta Barocca 2008 (12002) Sydafrika, 114 kr.
Helläckert rödvin med tydligt kryddig frukt, mörka plommon, rök, lakrits och kakao i smaken. De karamelliserade rotfrukterna och den brynta smaken i såsen matchar fint den lite yviga smaken på vinet och får det att bli en harmonisk helhet.
 
 
Crozes-Hermitage Les Launes 2008 (2800) Frankrike, 139 kr.
Ett rhônevin med mustig och örtig karaktär. Fin, mörk frukt med typiska toner av vitpeppar och lagerblad. Markerade syror. Här får såsen hjälpa till för att inte vinet ska framstå som alltför tufft.

 
 
Crozes-Hermitage 2010 (2223) Frankrike, 179 kronor.
Rött vin med läckert nyanserade toner, inslag av mogna björnbär, viol och örter. Lång, stram och stilfull eftersmak.