Klas Lindberg: ”Årets Kock har alltid varit en dröm”

Klas Lindberg, 30, från Stockholm är Årets Kock 2012. Hällstekt biff med nordisk hetta och två hummerrätter föll juryn i smaken. Ingefärsstekt hummer med blomkål, hasselnöt och soja samt en sallad på confiterad hummer.

Annonsen laddas.

”Årets kock 2012, otroligt! Skönt när hotellnyckeln byts ut mot sviten…. Jag är lycklig!!”
Klas Lindberg twittrade från hotellrummet efter banketten på Waterfront i Stockholm, där segern firades i onsdags natt.

– Det känns magiskt, helt fantastiskt. Jag har inte hunnit smälta det än, säger Klas Lindberg. Jag har alltid drömt om att vinna Årets Kock.

Finalen var jämn ända in i slutet, men till sist stod Klas Lindberg som vinnare av Årets Kock 2012, endast 1,5 poäng från tvåan, Daniel Engellau. Det var en hällstekt biff med rökt märgsmör och nordisk hetta och två hummerrätter ur råvarukorgen som fick juryn, med ordförande Fredrik Eriksson i spetsen, på fall. 

Klas Lindberg, som annars arbetar på Klas Lindberg Mat & Vin i Hägersten, fick problem i ett av delmomenten.
– Krassesåsen sprack. Jag fick ihop den, men när jag spritsade den på tallriken sprack den igen. Det kändes som världen gick under.

Men vad är väl en sprucken krassesås, när resten av råvarorna är perfekta? Juryn bortsog från fadäsen och gav Klas titeln.

Du blev glad när den hemliga råvarukorgen innehöll hummer?
– Jag älskar hummer, det är en favorit hos mig. Skaldjur gillar jag över huvudtaget.

Vad har du för förväntningar på året?
– Det kommer bli något i hästväg, ett år utan dess like och jag ska försöka njuta av varje stund. I höst blir det OS med kocklandslaget.

Favoritråvara?
– Det spelar ingen roll om det är hummer eller morot. Ursprung och kvalitet är det viktiga.

Hur är en bra middag för dig?
– Många vänner, ett runt bort, högljutt och mycket vin. Alla är glada.


Till årets tävling hade 147 kockar skickat in bidrag. Efter två semifinaler hade sex tävlande gått vidare till gårdagens final. Vinnaren i tävlingen, som arrangerats av svenska mejeriföretag sedan 1983, får titeln Årets kock och Gastronomiska Akademiens mejerimedalj i guld.

Juryns motivering och de olika tävlingsmomenten

Se Klas Lindbergs segerjubel efter vinsten


Klas Lindberg

Ålder: 30 år
Bor: Stockholm
Familj: Sambo
Nuvarande arbetsplats: Klas Lindberg Mat & Vin, Stockholm
Tidigare arbetsplatser: Stefan Eriksson Matstudio, Stockholm, PM & Vänner, Växjö, Ramkvilla Wärdshus, Restaurang Oro, Oslo, 28+, Göteborg, Restaurang L’Arpége, Paris
Tidigare meriter
: Brons i Årets Kock 2011, VM-silver med Kocklandslaget 2010, Silver i Nordiska Mästerskapet 2011
Twitter: @klmatochvin


Årets Kock tipsar

Proffsknepen för att lyckas i köket:

1. Ha koll på läget. Det får du genom att använda stektermometer och smaka av maten, gärna två gånger.
2. Doften är viktig, toppa maten med något som doftar gott. Till exempel citron eller färska örter.
3. Servera färre men riktigt goda grejer.