”Karameller är den perfekta presenten”

Fem frågor till konditorn Elisabeth Johansson, som nu kommer ut med sin bok ”Godis”.

Annonsen laddas.

Hur kom du på idén med boken?
 – Tanken var att man skulle kunna göra karameller själv, det är både avkopplande och kul om man tar sig tid. Planerar man för en halvdag eller kväll så blir det kul. Det har varit så mycket fokus på choklad en tid och jag tycker det saknas en bok med karamellrecept.

Vem gör sitt eget godis idag?
 – Det är inget barnpyssel egentligen, man måste ha en vuxen med på de flesta recepten. Men det är blandat enkla och svårare recept.
 – Egna karameller är en så bra gå bort-present. Det tiden man lagt ner själv som visar på omtanken. Det brukar vara mycket uppskattat.

Vilket är ditt favoritgodis?
 – Godis är ju gott men när jag köper godis ute blir det choklad. Det börjar finnas bättre godis nu ute i butikerna, vissa har ekologiska karameller men fortfarande är det mycket tillsatser.

Är eget godis nyttigare?
 – När man gör eget godis äter man inte lika mycket. Det blir ganska mäktigt, till exempel med egen kola. Det räcker med några bitar.

Är vi ett godisälskande folk?
 – Vi har haft sockerproduktion sedan tidigare och socker som ingrediens går hand i hand med produktionen. Vi är vana vid söta smaker och vi är ganska ensamma om att ha det söta matbröd till exempel.
 

Testa Elisabeths karamellrecept

Jordnötsbräck
Lättgjort godissnack
40 bitar

2,5 dl (225 g) strösocker
1,5 dl ljus sirap
0,5 dl vatten
200 g salta jordnötter
2 msk smör, rumstempererat
1 tsk bakpulver
1 msk sesamfrö, oskalat

  1. Blanda socker, sirpa och vatten i en kastrull och koka upp. Sjud tills sockret smält och rör om under tiden. Tillsätt jordnötterna och sjud på medelvärme till 150 grader eller gör ett kulprov.
  2. Rör i smör och bakpulver och häll ut massan på en plåt med bakplåtspapper. Strö över sesamfrön. Låt det stelna och bryt sedan upp jordnätsbräcken i bitar.

Tips! Prova gärna att doppa ena kanten på bräckbitarna i smält tempererad ljus eller mörk choklad eller att ringla smält choklad tunt över bräcken.

Chokladdoppad kola med kakaobönor
Lyxiga chokladkolor
ca 32 stycken

2 dl (180 g)strösocker
2 dl vispgrädde
0,5 dl glykos eller flytande honung
40 g mörk choklad, hackad
250 g mörk choklad, att doppa i
1 msk krossade kakaobönor
neutral matolja till formen

  1. Koka socker och grädde i en tjockbottnad rostfri kastrull på svag värme tills sockret löst sig. Tillsätt glykos och choklad.
  2. Koka till fast kulprov eller 121 grader. Häll upp kolan i en oljad folieform, 15×20 cm. Låt kolan stå svalt över natten.
  3. Temperera choklad och doppa kolorna med en droppgaffel i chokladen. Lägg dem på ett bakplåtspapper och strö över några krossade kakaobönor.

Gillar jobba med sött

Namn: Elisabeth Johansson
Jobbar med: Konditor, matjournalist och sitter i juryn för Årets kock.
Aktuell med: boken "Godis" (Natur & Kultur) och kurser i karamellkok m.m. i Stockholm under hösten.