Jureskog i nytt matprogram: “Jag vill visa att alla kan lära sig laga mat”

Matintresserade personer tävlar om att få jobba på Johan Jureskogs krog AG i Stockholm. "Vi lider av en kockbrist i landet"

I nya matlagningsprogrammet ”Kockakademin” kommer vi att få följa krögaren Johan Jureskogs jakt på nästa stjärnkock. Tio personer med ett brinnande matintresse, blir upplärda av Jureskog, för att sedan tävla om en plats i hans kök på restaurang AG i Stockholm.

— Drömmen är att programmet leder till att fler människor vågar satsa på sina kockdrömmar. Vi har nämligen en enorm brist på kockar i landet. Men jag vill visa att verkligen alla kan lära sig att laga mat, säger Johan Jureskog.

Men hur skiljer sig detta program från andra matlagningsprogram? 

— Vi har slagit ihop matlagnings-tv med reality-tv. Så att man får följa deltagarna på ett närmare sätt, både i och utanför köket. Det är något som inte har gjorts förut.

— Deltagarna bor tillsammans i ett hus utanför Stockholm. Det enda vi inte har är i princip dolda kameror.

Vem är din största förebild när det gäller tv-kockar?

— Jamie Oliver. Han är helt fantastisk. Han är där, han är nära maten, och han gillar att äta mat.

— Men den jag blev kär ifrån början var Jan Boris-Möller. Han gjorde bland annat det där programmet på 90-talet ”Här är ditt kylskåp”. Jag kommer ihåg att han var hemma hos Dr Alban och lyckades laga en maträtt av typ mjölk, senap och ketchup. Det var helt fantastiskt. Det fick mig att vilja bli kock.

”Kockakademin” har premiär på TV3 den 1 februari klockan 21:00.

Foto: Tv3

 

Johan Jureskog

Ålder: 42.

Aktuell: I nya matlagningsprogrammet ”Kockakademin”.

Gör: Äger och driver restaurang AG i Stockholm.

Tidigare tv-medverkan: Kockarnas kamp (2013), Programledare för Världens bästa burgare (2016).

Äter helst: Allt från vegetariskt till en köttbitt rakt upp och ner. Och gärna långkok, så som osso buco.

Äter oftast: Entrecôte med en sallad. ”Det äter jag säkert en gång i veckan. Jag kommer aldrig tröttna på det.”

 

NUVARANDE Jureskog i nytt matprogram: “Jag vill visa att alla kan lära sig laga mat”
NÄSTA VINSKOLAN: Blanc de blancs-champagne – 3 tips & hur du matchar med mat