Julens godaste godis

Det ska vara lika njutningsfullt att göra godiset som att äta det, tycker systrarna Eisenman. Här deras bästa recept på julgodis – att lyxa på själv eller ge bort i present.

Annonsen laddas.

Här hittar du Lisa och Monicas bästa tips på fudge.

Tryffel

Här är det klassiska receptet på chokladtryffel. Använd det som grund och experimentera själv med olika smaksättningar.

ca 25 kulor

Ingredienser:

  • 225 g mörk choklad (60–70 procent kakaohalt)
  • 1 1/2 dl vispgrädde
  • 25 g rumsvarmt smör
  • kakao

Gör så här:
1) Hacka chokladen fint och lägg i en bunke.
2) Koka upp grädden och häll den över chokladen. Låt stå i några minuter utan att röra.
3) Tillsätt smöret i små klickar och blanda försiktigt till en slät kräm.
4) Låt tryffelkrämen svalna i rumstemperatur. Ställ sedan in den i kylen. Rör om ungefär var femtonde minut.
5) Efter ca 40 minuter kommer krämen att stelna snabbt, så rör då om var tredje minut tills den är så pass fast att den går att forma.
6) Doppa en klick av tryffeln i kakao så att den inte fastnar i händerna och rulla till en slät kula. Det går även bra att nypa ihop tryffeln till ojämna bollar för en mer handgjord touch. Avsluta med att rulla tryffeln i kakao eller annan valfri garnering.

Här är några förslag:

  • Finhackade eller krossade polkagrisar eller hårdakolakarameller. Sila bort ”pulvret”.
  • Finhackad eller riven choklad.
  • Kokosflingor
  • Lika delar strösocker och farinsocker
  • Florsocker

 

Fransk nougat

ca 20 bitar

Ingredienser:

  • 5 dl strösocker
  • 1 dl vatten
  • 50 g glukos
  • 3 äggvitor
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 2 msk rumsvarmt smör
  • 2 dl skållad och hackad mandel
  • folie

Gör så här:
1) Klä en ugnsform med folie och pensla den med olja.
2) Blanda socker, vatten och glukos i en tjockbottnad kastrull. Koka upp över låg värme tills allt socker har lösts upp. Ta bort eventuellt socker på sidorna av kastrullen med en blöt pensel.
3) Öka värmen något och låt blandningen puttra till 121 grader.
4) Strax innan sockerlagen når 121 grader är det dags att börja vispa äggvitorna i en bunke till hårt skum. Ta ca 1 dl av sockerlagen och häll långsamt ner i äggvitorna under kraftig vispning. Vispa i ca 3 minuter.
5) Fortsätt att koka resten av sockerlagen tills termometern visar 149 grader. Häll långsamt ner sockerlagen i äggvitemassan under kraftig vispning.
6) Vispa massan tills den svalnar och börjar bli styv, ca 15 minuter.
7) Vispa i vaniljsocker och smör. Blanda till sist ner mandeln. Tryck med blöta fingrar ut smeten i formen.
8) Täck med oljad folie. Lägg på en tyngd som täcker hela formen och ställ in i kylen över natten.
9) Stjälp upp nougaten ur formen och skär den i bitar. Slå in bitarna i cellofan eller smörpapper.

Klassisk kola

ca 40 kolor

Ingredienser:

  • 100 g smör
  • 1 1/2 dl strösocker
  • 1 1/2 dl ljus sirap
  • 4 msk kakao
  • 1 tsk vaniljsocker

Gör så här:
1) Olja en avlång bakform.
2) Blanda alla ingredienser förutom vaniljsocker i en kastrull.
3) Koka upp och låt sedan sjuda över medelstark värme till 125 grader. Ta av från värmen och tillsätt vaniljsocker.
4) Häll upp kolasmeten i formen och låt stelna. Klipp eller skär kolan i små munsbitar.
5) Vira in kolorna i smörpapper eller cellofan.

Chokladdoppad mandelkrokant

ca 20 bitar

Ingredienser:

  • 50 g smör
  • 1 1/2 dl strösocker
  • 1/2 dl ljus sirap
  • 1/2 dl skållad och hackad mandel
  • 200 g mjölkchoklad

Gör så här:
1) Smörj en bakplåt.
2) Smält smöret över låg värme i en tjockbottnad kastrull.
3) Tillsätt socker och sirap och höj värmen en aning och låt koka till 141 grader.
4) Tillsätt mandeln och rör om med en träsked.
5) Häll upp massan på plåten och bred ut den med en oljad metallstekspade. Klipp eller skär karamellmassan i mindre bitar innan den stelnar helt.
6) Lägg tillbaka bitarna på plåten och låt stelna.
7) Smält choklad i en skål över sjudande vattenbad. Doppa karamellbitarna i chokladen.
8) Låt överflödig choklad rinna av och lägg sedan bitarna på den smorda plåten.

 

Bästa godistipsen

Systrarna Eisenmans tips till dig som vill lyckas med julgodiset:

  • Läs igenom hela receptet i förväg och kolla att du har alla ingredienser.
  • Skaffa en digital termometer.
  • Det funkar utmärkt att köpa färdig marsipan.
  • Om du inte hinner rulla perfekta tryfflar kan du hälla ner smeten i en form och skära bitar, alternativt nypa ihop bollar. Det är bara charmigt att tryfflarna ser hemgjorda ut.
  • Gör kakdegar i förväg och frys in dem.
  • Ge bort de torra ingredienserna till en kaka i present i en vacker burk och skicka med receptet.

Recepten finns också i Lisa och Monica Eisenmans bok ”Vinterns söta” (Forum).