Julens godaste fudge

Det ska vara lika njutningsfullt att göra godiset som att äta det, tycker systrarna Eisenman. Här deras bästa recept på egen fudge – att lyxa på själv eller ge bort i present.

Annonsen laddas.

Här hittar du Lisa och Monicas bästa tips på julgodis.

Fudge

Detta är ett basrecept på fudge som sedan går att smaksätta på olika sätt. Vi ger tips på de godaste varianterna.

ca 20 rutor

Ingredienser:

  • 50 g smör
  • 3 msk kakao
  • 5 dl strösocker
  • 2 dl mjölk
  • 100 g mörk choklad (60–70 procent kakaohalt)
  • 2 msk ljus sirap

Gör så här:
1) Smörj en avlång form. Förbered ett kallt vattenbad genom att fylla diskhon med kallt vatten.
2) Blanda alla ingredienser i en tjockbottnad kastrull.
3) Koka upp över låg värme under omrörning tills allt socker har lösts upp. Ta bort eventuellt socker på sidorna av kastrullen med en blöt pensel.
4) Öka värmen något och låt blandningen koka till 113 grader.
5) Ta direkt bort kastrullen från värmen och doppa ner den i vattenbadet i ca 5 sekunder för att kokningen ska avstanna.
6) Ställ kastrullen åt sidan och låt svalna till 49 grader.
7) Vispa fudgen kraftigt tills den börjar förlora sin glans, ca 10 minuter.
8) Tryck med oljade fingrar ner fudgen jämnt i formen. Ställ in den i kylen tills den stelnar och skär den sedan i små rutor.

Ingefärs- och kokosfudge

ca 20 rutor

Ingredienser:

  • 5 dl strösocker
  • 2 1/2 dl vispgrädde
  • 2 msk smör
  • 2 msk ljus sirap
  • 3 tsk färsk riven ingefära
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 1/2 dl kokosflingor

Gör så här:
1. Olja en avlång bakform.
2. Blanda alla ingredienser utom vaniljsocker och kokos i en tjockbottnad kastrull. Följ därefter basreceptet (punkt 3-6).
3. Tillsätt vaniljsocker och kokosflingor och vispa kraftigt tills fudgen börjar förlora sin glans, ca 10 minuter. Följ basreceptet, punkt 8.

Cappuccinofudge

ca 20 rutor

Ingredienser:

  • 5 dl strösocker
  • 2 1/2 dl vispgrädde
  • 2 msk smör
  • 2 msk ljus sirap
  • 2 msk snabbkaffepulver
  • 1 nypa salt
  • 150 g vit choklad
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1/2 dl vispgrädde
  • 1 tsk smör
  • mörk choklad

Gör så här:
1) Olja en avlång bakform.
2) Blanda den första gruppen ingredienser i en tjockbottnad kastrull. Följ därefter basreceptet (punkt 3-6).
3) Smält den vita chokladen i en skål över sjudande vattenbad tillsammans med grädden.
4) Tillsätt smör i små bitar och rör sedan om försiktigt till en slät kräm. Låt svalna i rumstemperatur. Vispa sedan tills den tjocknar något.
5) Bred ut krämen över fudgen. Dekorera med lite riven mörk choklad.
6) Ställ in i kylen för att stelna. Skär den i rutor.

Rocky roadfudge

När man gör denna fudge är det bäst att vara två personer som hjälps åt.

Gör så här:
1) Förbered en sats fudge (se basreceptet på fudge), hälften med kakao och hälften utan kakao.
2) 1 dl hackade marshmallows och 1 dl hackade jordnötter.
3) Varva de två sorterna i fyra lager i en form och ställ kallt. Skär sedan i rutor.

 

Bästa godistipsen

Systrarna Eisenmans tips till dig som vill lyckas med julgodiset:

  • Läs igenom hela receptet i förväg och kolla att du har alla ingredienser.
  • Skaffa en digital termometer.
  • Det funkar utmärkt att köpa färdig marsipan.
  • Om du inte hinner rulla perfekta tryfflar kan du hälla ner smeten i en form och skära bitar, alternativt nypa ihop bollar. Det är bara charmigt att tryfflarna ser hemgjorda ut.
  • Gör kakdegar i förväg och frys in dem.
  • Ge bort de torra ingredienserna till en kaka i present i en vacker burk och skicka med receptet.

Recepten finns också i Lisa och Monica Eisenmans bok ”Vinterns söta” (Forum).