Juledrinkar som värmer

Bjud gästerna på en välkomstkyss. Fyra recept på glögg och toddy.

Annonsen laddas.

SHERRYGLÖGG

Extra god blir glöggen om farinsockret får smälta innan vin och kryddor tillsätts.

 

Ingredienser (1 flaska)
1,5 dl farinsocker
75 cl rödvin, i flaska
37 g glöggkryddor, i påse
1,5 dl sherry
Tillbehör:
russin och skållad och skalad mandel

Tillagning
1. Smält farinsockret långsamt i en kastrull, rör hela tiden.
2. Tillsätt vin och glöggkryddor, hetta upp under omrörning men låt det inte koka.
3. Ta kastrullen från värmen, tillsätt sherry och låt glöggen stå och dra ca 12 timmar.
4. Sila ifrån kryddorna. Hetta upp glöggen och servera med russin och mandel.

 

 

HOT WHISKEY

 

Ingredienser (1 glas)
4,5 cl irländsk whiskey gärna jameson
2 tsk farinsocker
4,5 cl vatten, hett
1 st citronskiva
6 st kryddnejlikor

Tillagning:
1. Blanda whiskey och farinsocker i en kastrull och värm försiktigt.
Det får inte koka.
2. Häll upp i ett glas och fyll på med det heta vattnet.
3. Tryck in nejlikor i det vita i skalet på en citronskiva och släpp ner i glaset.

 

 

VINTODDY

Till mysig stund vid brasan smakar det gott med vintoddy. Som alkoholfritt alternativ värms svartvinbärsjuice med några bitar kanel och stjärnanis. Koka gärna kryddlagen på morgonen så är det bara att värma när man kommer hem.

 

Ingredienser (6 personer)
15 g pomeransskal
1,5 dl strösocker
4 dl vatten
1 st kanelbit
3 st stjärnanis
1 st rött vin, i flaska
1 st apelsin, skivad

Tillagning:
1. Koka pomeransskalen mjuka i lite vatten.
2. Koka upp vatten och socker, tillsätt pomeransskalen, kanel och stjärnanis. Låt stå några timmar så att den drar åt sig smaken.
3. Koka upp blandningen, tillsätt vinet och värm. Lägg i apelsinskivor vid serveringen.

 

 

ÄGGTODDY MED APELSIN

Bilförare och barn utesluter likören i denna goda äggtoddy.

 

Ingredienser (4 personer)
6 st äggula
1 dl strösocker
3 dl apelsinjuice, färskpressad
0,75 dl cointreau, eller annan apelsinlikör

Tillagning:
1. Vispa äggulor och socker riktigt pösigt, gärna med elvisp.
2. Tillsätt juice och likör och fördela äggtoddyn i glas. Servera genast med sked.