Julbordets favoriter har krympt

Det mesta på julbordet 2010 är välkända klassiker. Nytt är sättet att servera rätterna i små munsbitar.

Annonsen laddas.

Slut med slabbet på julbordet?
Nu är trenden små fina portionssbitar snarare än i drivor på stora fat.
– Gästerna ska ha möjlighet att orka smaka på allt, säger krögaren Lars Ahlström på Fiskekrogen i Göteborg.

Som små konstverk

Där ligger munsbitarna som små konstverk på tallrikarna. Den rökta laxen är formad i små, små rullar med pepparrotskräm och matjesillstårtan är skuren i minirutor. Alla klassiker finns med, som julskinka, rullsylta, köttbullar, revben, olika laxsorter, sillar och lutfisk.
– Serveras maten på för stora fat blir det att gästerna gräver i den, och det blir ofräscht, menar Lars Ahlström.
Vi jobbar mycket med att det ska vara små grejer av allting så att gästerna inte blir mätta för fort.
– Senare år har vi minskat ner på mycket och försökt välja ut de godaste och viktigaste rätterna. Massor av korvar och syltor är inte det folk uppskattar mest på julbordet.

”Jag äter alltid för mycket”

Mikael Carlson är en av de första på plats när Fiskekrogen har julbordspremiär. Först scannar han av utbudet och lägger därefter upp planen för hur julbordet ska ätas.
– Men den planen faller ofta när man väl börjar. Allt är ju så gott, säger han. Även om rätterna serveras i små portioner är det lätt att äta för mycket. Det gör jag alltid.
Det brukar bli ett julbord tidigt på säsongen och ett sent.
– En gång brukar jag bli bjuden och en gång betalar jag själv, förklarar Mikael.


Vilken är din favorit på julbordet?


”SILL OCH NUBBE”
Nils Kabner, 28, studerande, Göteborg:
– Feskebrödernas sill med vitlök, senap eller någon annan krämig sås. Jag vill gärna ha nubbe till, och så knäckebröd och potatis.
”KÖTTBULLARNA”
Ebba Stahre, 17, studerande, Torslanda:
– Den ugnsbakade skinkan och köttbullarna. Det ska vara mammas hemlagade köttbullar och och så potatis till det.
”LUTFISKEN”
Ted Wingård, 34, produktionschef,
Gråbo:

– Lutfisken! Den ska vara med skirat smör, potatis och färskmalen svart- och vitpeppar. Och så julskinkan, helst med hembakat bröd och senap.

Gör smårätter själv