Julbord utan lutfisk

På Lutfiskproducenternas sajt lutfisk.nu kan man läsa att årets fångster av fiskarten långa varit ”stabila”, vilket gör att ”lutfi sk kommer att fi nnas i tillräckliga mängder för Sveriges behov under den säsong som ligger framför oss.”
Det låter ju tryggt och bra, men frågan är vad ”stabila” fångster egentligen betyder?

Fiskeriverket framhåller i sin senaste rapport med översikt av tillståndet för fisken i svenska hav att allt är relativt. Vad ska man jämföra med? Tjugo år tillbaka i tiden, trettio, femtio eller hundra år tillbaka? I Skagerrak på 1850-talet vägde varje fångad torsk i genomsnitt nio kilo. Idag är man glad om man hittar en torsk över ett kilo. På 1880-talet innehöll näten normalt hundratals meterlånga långor när man fi skade efter råvaran till lutfisk, i dag har svenska fiskare nästan slutat fi ska långa. Enligt branschorganisationen Svensk fisk krävs det ”stora båtar, och att man ligger ute under långa perioder” för att lyckas med långa-fisket idag. Fångsterna har gått ner med 50 procent sedan början av  1980-talet, och med 70 procent sedan 1950-talet. ”Stabila” fångster, alltså?
Artdatabanken, liksom Världsnaturfonden, har rödlistat långan (Molva molva).

Den torskliknande avlånga fisken som lever på stora djup, ända ner till meter, blir könsmogen först vid mellan fem och åtta års ålder vilken gör den mycket sårbar för ett högt fisketryck. Statistiken om bestånden är dessutom ”svagt och begränsat”,
konstaterar Fiskeriverket.

För min del avstår jag gärna från lutfisken i år, om den är gjord på långa. Men jag vill också peka på en temporär lösning för lutfiskens vänner. Det går faktiskt att göra lutfisk även på icke-hotad sej! Abba som på sin hemsida redogör föredömligt noga för det bristande kunskapsläget om långa, kanske kunde börja med miljöcertifierad lutfisk? Ett hett tips till alla fiskproducenter som vill ha långsiktigt stabila kundrelationer.

Utveckling till det bättre:

  • Socialstyrelsen taggar ner  kostrekommendationerna angående bröd. Från det klassiska ”6–8 brödskivor om dagen”, över det senaste: ”Ät bröd till varje måltid, gärna fullkorn” till ”Välj i första hand fullkorn när du äter pasta, ris, bröd, flingor och gryn.” Tack för den valfriheten!

Utveckling till det sämre:

  • De plötsliga prishöjningarna i Ica-butikerna ett par månader efter PRO:s stora årliga prisjämförelse på 60 basvaror. Bäst i test-butikerna höjde priserna med upp till 20 procent, och blev plötsligt bland de sämsta i testet visade en DN-granskning.