Jordgubbar i drinken

Bjud gästerna på en fräsch jordgubbscobbler från Collage.

Annonsen laddas.

 

Andres Basile Leon är barchef på cocktailbaren, restaurangen och nattklubben Collage i Stockholm. Han började sin bartenderkarriär i London för tio år sen, och har idag lång erfarenhet av att blanda coctails på bland annat Bistro Jarl, Operakällaren och Restaurang 1900 här i Sverige. Andres tycker att jordgubbar är den perfekta ingrediensen för en svalkande sommarcocktail.

 

–  Det är något speciellt med smaker som man minns från barndomen, och jordgubben är precis en sån smak, säger han.

 

Här bjuder Andres på två recept från Collages meny; en mustig jordgubbscobbler med lönnsirap och en läskande granitédessert på rosévin.

 

JORDGUBBSCOBBLER
Brandy 30 ml
Sherry Amontillado 40 ml
Lönnsirap 20 ml
Citronklyftor 2 st
Apelsinklyfta 1 st
Jordgubbar 3 st + några till garnityr

 

Citrusmarinad
Grand Marnier
Limejuice
Sockerlag (koka upp lika delar socker och vatten och låt svalna)

 

Tärna några jordgubbar, blanda med Grand Marnier, sockerlag och limejuice. Ställ åt sidan.

 

Mosa citron, apelsin och jordgubbar i en shaker och fyll sedan på med resten av ingredienserna. Tillsätt kubis, skaka och sila upp över krossad is i ett glas. Garnera med marinerade jordgubbsbitar.

 

 

JORDGUBBS- OCH ROSÉGRANITÉ 8 port
200 ml sockerlag
150 ml vatten
10 jordgubbar
60 cl rosévin
10 jordgubbar till garnering

 

Koka upp sockerlag, vatten och jordgubbar under omrörning, låt stå tills lagen har kallnat. Sila av och blanda med rosévinet. Häll upp i en rostfri bunke och ställ i frysen i 5 timmar. Skrapa upp med en gaffel en gång i timmen så att granitén fryser i fina kristaller. Servera i välkylda champagneglas och toppa med jordgubbar.