Jonas Crambys goda tex-mex

Jonas Crambys recept på fish tacos – fisktacos – och carnitas med de rätta rörorna till.

Annonsen laddas.

FISH TACOS

Ingredienser:
Mjuka tortillabröd
fisk (tonfiskfilé, havsaborre eller hälleflundra)
vetemjöl
pankosmulor
ägg
salt
frityrolja.

Gör så här: 

Gör iordning tre fat. En med saltat vetemjöl, en med vispat ägg och en med pankoströbröd. Skär till lagom stora bitar av fisken, så stora att de passar i tortillabröden, och rulla i vetemjölet, sedan ägget och sista pankon. Fritera tills de fått en gyllene färg.

Servera de friterade fiksfiléerna i ett mjukt tacobröd med cole slaw, guacamole och Pico de gallo. Ha gärna lite chips på sidan. Och mexikanskt öl. Men det förstår ni ju själva.

 

CARNITAS

Ingredienser:
fläskkarré
cayennepeppar
salt
vitpeppar
svartpeppar
vitlökspulver
chilipulver
oregano
spiskummin
pressad apelsin
soya
hackad vitlök
pressad lime
coca-cola (ej light).

Gör så här:

Skär fläskkarrén i små bitar och gör en kryddblandning av de torra kryddorna. Massera in dem i köttet. Pressa över lime och apelsin, häll i soya och vitlöken och låt marinera åtminstone en timme, helst över natten.

Stek köttet, när den fått färg kan du hälla över marinaden och sänka värmen. Öppna coca-colan och häll sedan, under omrörning, ner en skvätt. Låt den koka bort och häll då på lite till och fortsätt sedan så till alla cola är slut. Det kan ta upp emot två timmar. Kvar har du en härligt, kletig, trådig, sötspicy fyllning du kommer älska resten av livet.

Servera med Pico De gallo, Guacamole och mjuka tacos som ni värmer i ugnen, eller i brödrosten. Behövs ingen ost.

 


Goda röror

Cole slaw

Ingredienser: Röd- eller vitkål, tomat, silverlök, vitlök, honung, dijonsenap, majonnäs, färsk koriander, vinäger, spiskummin och chipotlechili.

Gör så här: Riv kål, hacka tomat, lök och vitlök och blanda. Gör en dressing av de andra ingredienserna (inte för mycket majonnäs, en matsked räcker) och blanda.

Pico De Gallo

Ingredienser: Tomater, silverlök, färsk chili, pressad lime, färsk koriander och salt.

Gör så här: Hacka tomat, silverlök, koriander och färsk chili fint, ju mindre bitar desto bättre. Och gillar du inte koriander så använd det ändå. Det är dags att du börjar älska den nu. Pressa över lime och salta. Smakkombinationen lime och salt är ju själva grunden i det mexikanska köket, den gäller det att du får till rätt. Det ska vara tillräckligt surt att munnen ska börja vattnas men salt nog att balansera.

Guacamole

Ingredienser: Avokados, vitlök, färsk chili, pressad lime, färsk koriander, lite pico de gallo och salt.

Gör så här: Klubba avokadosarna med en mortel, ABSOLUT inte köra i mixer. Riktig guacca är chunky, okej? Pressa i lime, salta, hacka vitlök och koriander och rör om. Sedan häller du i lite av pico de gallon, rör om och smakar av, förslagsvis med ett tortillachips. Jag skriver inga måttangivelser i recepten eftersom jag tycker att mexkäk ska göras på känsla men när du gör guacca tänk: man kan inte göra för mycket. Det har aldrig hänt. Guacamolen tar alltid slut.