10 recept på Janssons frestelse

Janssons frestelse är en favorit till jul. Vi tipsar om recept på krämig Janssons precis som den ska smaka.

Janssons frestelse – flera varianter

Janssons frestelse är en klassisk gratäng gjord på potatis, lök och ansjovis. Men den kan göras på olika sätt. Ska du ha ett stort julbord är Janssons frestelse i långpanna praktiskt.

Ingredienserna kan varieras. Du behöver inte laga Janssons med ansjovis. Prova Janssons frestelse med med lax eller köttfärs!

Historien bakom maträtten

Svenska gastronomiska akademien har i ”Gastronomisk Kalender 1989” härlett namnet Jansssons frestelse med att en östermalmsdam, Elvira Stigmark (1886-1953), på en bjudning lät kokerskan döpa rätten till Janssons frestelse efter en film med samma namn (filmen Janssons frestelse från 1928).

Fast eller mjölig potatis i Janssons frestelse?

Jansson ska lagas med fast ­potatis, annars blir den för mosig.

Kan man frysa Janssons in frestelse?

Du bör inte frysa Janssons frestelse. Den blir vattnig och tråkig. Men gör den i förväg och låt den stå kallt och luftigt. Den håller ett dygn eller två och blir fin om den värms i vanlig ugn på ca 125° tills den är genomvarm. Hur lång tid beror på mängden Jansson och storleken på formen.

Att dricka till:

Wisby Julbrygd 6 % (11311) Sverige, 18:90 kr (33 cl).
Friskt och fräscht öl med aromatiska toner, citrusfrukter, bröd och en välgörande fräschör. Matchar rättens sälta på ett snyggt sätt.