”Jag vill göra recept som lagas”

Tom Sjöstedt bjuder på enkla festrätter från nya kokboken

Annonsen laddas.

Vilken råvara vill du alltid ha hemma?

–Citron och olivolja måste man ha hemma, det går inte att laga mat utan. Citronen kan piffa upp alla rätter, rivet citronskal kan piffa upp en gräddsås. Dijonsenap är också bra, det ger maten lite sting.

Beskriv den perfekta helgmiddagen.

–Jag är trött på dyra råvaror till helgen, det är roligare med billigare
alternativ, som fläskkorv! Då kan man lägga mer pengar på ett gott
vin. Tänk fläskkorv, potatisgratäng och rödvinssås. Jättegott!

Vad äter du helst till vardags?

–Fläskkotletter går åt mycket hemma hos oss. Med fetaost, tomatsallad och avokado med lite surdegsbröd till. Men genomstek inte kotletten, då blir den torr och
äcklig. Man kan äta rosa fläskkött nu, det där gamla från 80-talet kan vi glömma, det är ingen fara i dag med de hårda kontrollerna.

Vad bjuder du helst dina vänner på?

–Nu är jag sugen på långkok, jag tänkte köpa lite kalvlägg på väg hem. En gryta med mycket kärlek kan också vara fest! Det är ingen mening att stressa livet ur sig för att laga en fin middag.

I förordet till boken skriver du att det här inte är en bok du vill ”flasha med eller imponera med på kockkollegor”…

–Jag är lite framfusig kanske. Jag ville inte göra en vacker kokbok
som inte används. Jag vill göra recept som lagas. Sedan har jag samma dilemma som alla andra på vardagar, hur man ska få ihop det med middagen.
 


Årets kock 2008

Namn: Tom Sjöstedt.
Ålder: 34.
Familj: Ja.
Bor: Södermalm, Stockholm.
Gör: Är med i Svenska kocklandslaget
och vann guldmedalj i kock-VM 2006.
Utsågs till Årets kock 2008.
Aktuell: Med kokboken Toms tips som
innehåller 77 recept som ska räcka sju
veckor.

–Min bok bygger på kommentarer och tips på allt det där runtomkring. Hur man kan tänka kring råvaror, man behöver ju inte alltid använda exakt det som står i receptet. Det finns också en hel del om hur vi kan göra goda rätter på rester, berättar Tom Sjöstedt.