”Jag lagade potatis i självförsvar”

Fyra frågor till matskribenten Lisa Förare Winbladh.

Annonsen laddas.

Vad är Årets potatisstjärna?
– En tävling, arrangerad av Svensk potatis och taffel.se, där proffs och amatörer får skicka in sina bästa potatisrecept.
Varför behövs det en tävling för potatisrätter?
– Potatisen har misshandlats så mycket i köken att den fått dåligt rykte. Men med sin milda smak passarden så sällsynt bra för äventyrliga kökslekar.
Din godaste potatisrätten?
– Krashade potatisar – kokta potatisar som plattas ut ordentligt på oljad plåt, penslas med perversa mängder olivolja, saltas och peppras och körs i ugn 200 grader, 25–30 minuter tills de är superknapriga.
Vilken är den vanligaste fördomen om potatis?
– Att den är tråkig. Jag hade själv låga tankar om potatisen till jag började prenumerera på ekologiska grönsakslådor som alltid innehöll potatis. Jag började lära mig laga potatis i rent självförsvar för att den inte skulle ta över helt i kylen.

Namn: Lisa Förare Winbladh.
Ålder: 44.
Bor: Hornstull, Stockholm.
Familj: Man och två bonusbarn.
Gör: Matskribent och föreläsare.
Favoritpotatis: Amandine.
Aktuell: I juryn för Årets
Potatisstjärna.