”Jag använder aldrig recept”

Per Morberg är livsnjutaren som ständigt är på jakt
efter de bästa råvarorna.
– Jag är inte en person som tänker, jag bara kör.

Annonsen laddas.

Vad duktiga ni är som hittade, säger Per Morberg och tar i hand. Nyinköpta gården i Gnesta i Sörmland (”min fristad”, som Per Morberg kallar den), ligger någon mil från familjens permanenta bostad.
– Skogsmulle, säger han med en nick mot mina gröna Fjällräven-kläder.
Själv är han stiligt klädd i byxa, kavaj och väst i tweed.
Vi är här för att jaga, och prata om mat och natur. Den nya boken ”Morberg – jagar och lagar”, späckad med viltrecept, jakthistorier och vackra bilder, har precis nått bokhandlarna.
Författaren räknar kallt med att den kommer att sälja som den förra kokboken – imponerande 190 000 exemplar.
– Att sälja fem tusen böcker – vad är det för mening med det? Kan ju inte vara värt ansträngningen.

Går på känsla i köket

Det är en vacker höstmorgon, en räv skuttar över fältet, solen skiner, och termometern visar ett par grader.  Per Morberg är på hemmaplan. Här i Sörmland har han tillbringat alla barndomens somrar. Hans pappa föddes i ett torp på det kungliga godset Tullgarn, nu bor Per Morberg med familj i närheten.
Jag har lagat dina älgfärsbiffar. Jag gillar att receptet inte innehåller fläsk, säger jag lite inställsamt, men sanningsenligt.
– Herregud, du ska inte gå efter recept. Jag använder aldrig recept eller mått. Kör på känsla för guds skull. Boken är för inspiration, säger Per Morberg.
Myten om Per Morberg är en aggressiv alfahanne som säger vad han tycker. En som kastar ut restaurangmat som inte är vällagad och som läxar upp journalister när de ställer  korkade frågor. Den Per Morberg vi träffar är uppmärksam, inkännande och snabb i repliken. Känner du igen dig i machomyten om dig själv?
– Jag är man. Jag jagar. Jag är bredaxlad. Jag dansar inte balett. Jag
kan inte vara någon annan än mig själv.
– Du får dirigera mig, säger han till fotografen, men har själv hundra procent koll på situationen. Här har du omslagsbilden, konstaterar han och riktar bössan mot horisonten.
– Jag har klippt av mig mitt långa hår, eftersom jag ska spela advokat.
Nu är det grå kostym, vit skjorta, slips och Crockett and Jones-skor som gäller, då kan man inte ha en frisyr som övervintrad hippie.
Inspelningen av en ny actionkomedi i TV 4 är bara ett av alla projekt
han har på gång. Schemat är pressat.
– Det gör mig stressad, grinig och folkilsken. Jag sover dåligt på nätterna. Jag har inte sovit sen jag var tio.Jag hinner inte njuta av något alls. Eller på sätt och vis gör jag ju det. Men det är inte så att jag tar en vecka ledigt och bara är ute och jagar och äter goda middagar på kvällarna. Men jag ska leva det där livet. Sen.

Detta är en förkortad version – hela intervjun finns i Expressen Söndag från 14 november.


Kock och skådis

Namn: Per Morberg.
Ålder: 50 år.
Bor: Gård i Södermanland.
Familj: Hustrun Inese och fem döttrar i åldrarna 36 (styvdotter), 29, 25, 18 och 13.
Bakgrund: Utbildad kock vid Kristinebergs hotell- och restaurangskola.
Gått teater- och operahögskolan i
Göteborg. Turnerat med Riksteatern
och medverkat i flera produktioner
på Dramaten. Spelat i tv-serier som ”Rederiet” och ”Vita Lögner”, samt i filmer som 1939 och ”Så som i Himmelen”. Leder matlagningsprogrammet, ”Vad blir det för mat?”, i TV 4 Plus och har gjort ett antal jaktprogram.
Aktuell: Med boken "Morberg –
jagar och lagar" (Bonnier Fakta).

Foto: Christian Örnberg

Relaterade artiklar