I år ska du satsa på egna sillar

”Banansmak”. ”Usch”. ”Ta bort”.
Expressens panel var inte nådig när årets midsommarsill testades.
– Skippa burksillen och lägg in egen i stället, säger de.

Annonsen laddas.

Det var ett glatt gäng som högg in på sillarna i Expressens blindtest. Bordet hade dukats fram i sommarsolen vid Junibacken på Djurgården i Stockholm.
Efter att den sjuhövdade skaran hade smackat och tuggat sig igenom fiskbuffén utsågs vinnaren: Abbas inlagda sill. Med sin fina sötma, syrlighet och konsistens är den ett säkert kort på midsommaraftonens middagsbord. 
Men långtifrån alla sorter höll måttet enligt den kräsna panelen.
– Jag får en mystisk smak i näsan, säger Marko "Markoolio" Lehtosalo, artist, när Abbas klassiska matjessill hamnade på gaffeln.
Sämst var Ica Maxi i Nackas lime & lingonsill som totaldissades av Christer Svantesson, fiskkock på Sollidens restaurang på Skansen:
– Ta bort, usch, säger han.
Lars-Åke "Babsan" Wilhelmsson, artist och kostymdesigner, replikerade snabbt:
– Mammas sill är bäst!

 

Här är årets betyg:

1. Alax matjessill
Betyg: 3
Omdömen: Hederlig matjessill, bra konsistens, traditionell, kanske lite för vanlig.
Fiskkocken Christer Svantesson: Ta bort den, den är för torr.

2. Abba klassisk matjessill
Betyg: 2
Omdömen: Smakar ansjovis, lite fadd och salt, den smakar surströmming, jag får en mystisk smak i näsan.
Fiskkocken Christer Svantesson: Bra sälta.

3. Abba inlagd sill
Betyg: 4
Omdömen: Gammal hederlig löksill, söt, jag gillar den, syrlig och god, mycket ättika, klart god.
Fiskkocken Christer Svantesson: Fula bitar, morötterna tillför ingenting, okej smak.

4. Coop X-tra dillsill
Betyg: 1
Omdömen: Lite surströmmingssmak, besk, bra konsistens, tråkig, löksill-wannabe.
Fiskkocken Christer Svantesson: Småskuren men spänstig sill.

5. Ica dillsill
Betyg: 1
Omdömen: Den smakar banan, syntetisk smak, lite skämd.
Fiskkocken Christer Svantesson: Parfymsmak, ful, frusen dill.

6. Abba löksill KRAV
Betyg: 1
Omdömen: Den smakar fiskbulle, lite för lös ungefär som om den legat i lag sedan julas.
Fiskkocken Christer Svantesson: Den har legat för länge, förfärligt mjuk.

7. Falkeskog svartvinbärssill
Betyg: 3
Omdömen: Jättegod, karamellig, ungefär som en Gott & blandat-sill som barnen kan tycka om, nyskapande.
Fiskkocken Christer Svantesson: Ta bort. En chock.

8. Lime & lingonsill, Ica Maxi i Nackas egna inläggning
Betyg: Överkorsad geting
Omdömen: Tuggummi-smak, den är inte klar, den är rå, man ska inte konstra till smakerna.
Fiskkocken Christer Svantesson: Usch.
 

Lägg in sillen själv

Leif Mannerström, prisbelönt fiskkock och kokboksförfattare, slår ett slag för den egeninlagda sillen.
– Folk säger att de inte har tid att lägga in sill, men ta dig tid då, säger han.
Det behöver inte kosta timmar i köket för att få en egen god midsommarsill, enligt honom. Sillen behöver bara ett dygn i lag för att bli god.
Vad gäller matjessillen får gärna bäst före-datumet ha passerat.
– Då är den god och mjuk, säger han.
 

Här hittar du Mannerströms sillar. Fem recept från mästerkocken.

Sök efter andra sillrecept här.