I år ska du satsa på egna sillar

”Banansmak”. ”Usch”. ”Ta bort”.
Expressens panel var inte nådig när årets midsommarsill testades.
– Skippa burksillen och lägg in egen i stället, säger de.

En stor del av sill-panelen är aktuella i musikalen Rasmus på luffen som har premiär i höst på Oscarsteatern i Stockholm. Från vänster: Staffan Götestam, regissör, Lars-Åke "Babsan" Wilhelmsson, artist och kostymdesigner, Nina Söderquist, musikalartist, Anders Berglund, kompositör, Christer Svantesson, fiskkock på Sollidens restaurang på Skansen, Birgitte Söndergaard, artist, Marko "Markoolio" Lehtosalo, artist och Tove Fylking, artist.
Jan Düsing

En stor del av sill-panelen är aktuella i musikalen Rasmus på luffen som har premiär i höst på Oscarsteatern i Stockholm. Från vänster: Staffan Götestam, regissör, Lars-Åke "Babsan" Wilhelmsson, artist och kostymdesigner, Nina Söderquist, musikalartist, Anders Berglund, kompositör, Christer Svantesson, fiskkock på Sollidens restaurang på Skansen, Birgitte Söndergaard, artist, Marko "Markoolio" Lehtosalo, artist och Tove Fylking, artist.

Det var ett glatt gäng som högg in på sillarna i Expressens blindtest. Bordet hade dukats fram i sommarsolen vid Junibacken på Djurgården i Stockholm.
Efter att den sjuhövdade skaran hade smackat och tuggat sig igenom fiskbuffén utsågs vinnaren: Abbas inlagda sill. Med sin fina sötma, syrlighet och konsistens är den ett säkert kort på midsommaraftonens middagsbord. 
Men långtifrån alla sorter höll måttet enligt den kräsna panelen.
– Jag får en mystisk smak i näsan, säger Marko "Markoolio" Lehtosalo, artist, när Abbas klassiska matjessill hamnade på gaffeln.
Sämst var Ica Maxi i Nackas lime & lingonsill som totaldissades av Christer Svantesson, fiskkock på Sollidens restaurang på Skansen:
– Ta bort, usch, säger han.
Lars-Åke "Babsan" Wilhelmsson, artist och kostymdesigner, replikerade snabbt:
– Mammas sill är bäst!

 

Här är årets betyg:

1. Alax matjessill
Betyg: 3
Omdömen: Hederlig matjessill, bra konsistens, traditionell, kanske lite för vanlig.
Fiskkocken Christer Svantesson: Ta bort den, den är för torr.

2. Abba klassisk matjessill
Betyg: 2
Omdömen: Smakar ansjovis, lite fadd och salt, den smakar surströmming, jag får en mystisk smak i näsan.
Fiskkocken Christer Svantesson: Bra sälta.

3. Abba inlagd sill
Betyg: 4
Omdömen: Gammal hederlig löksill, söt, jag gillar den, syrlig och god, mycket ättika, klart god.
Fiskkocken Christer Svantesson: Fula bitar, morötterna tillför ingenting, okej smak.

4. Coop X-tra dillsill
Betyg: 1
Omdömen: Lite surströmmingssmak, besk, bra konsistens, tråkig, löksill-wannabe.
Fiskkocken Christer Svantesson: Småskuren men spänstig sill.

5. Ica dillsill
Betyg: 1
Omdömen: Den smakar banan, syntetisk smak, lite skämd.
Fiskkocken Christer Svantesson: Parfymsmak, ful, frusen dill.

6. Abba löksill KRAV
Betyg: 1
Omdömen: Den smakar fiskbulle, lite för lös ungefär som om den legat i lag sedan julas.
Fiskkocken Christer Svantesson: Den har legat för länge, förfärligt mjuk.

7. Falkeskog svartvinbärssill
Betyg: 3
Omdömen: Jättegod, karamellig, ungefär som en Gott & blandat-sill som barnen kan tycka om, nyskapande.
Fiskkocken Christer Svantesson: Ta bort. En chock.

8. Lime & lingonsill, Ica Maxi i Nackas egna inläggning
Betyg: Överkorsad geting
Omdömen: Tuggummi-smak, den är inte klar, den är rå, man ska inte konstra till smakerna.
Fiskkocken Christer Svantesson: Usch.
 

Lägg in sillen själv

Leif Mannerström, prisbelönt fiskkock och kokboksförfattare, slår ett slag för den egeninlagda sillen.
– Folk säger att de inte har tid att lägga in sill, men ta dig tid då, säger han.
Det behöver inte kosta timmar i köket för att få en egen god midsommarsill, enligt honom. Sillen behöver bara ett dygn i lag för att bli god.
Vad gäller matjessillen får gärna bäst före-datumet ha passerat.
– Då är den god och mjuk, säger han.
 

Här hittar du Mannerströms sillar. Fem recept från mästerkocken.

Sök efter andra sillrecept här.