Hummer, löjrom, oxfilé ... bjud läckert och lyxigt till nyår

Goda huvudrätter till nyår. Varmrätter till fest som är bode lyxiga och enkla att laga. Här är recept på godaste huvudrätterna till nyårsafton.

Annonsen laddas.

Huvudrätt nyår – tips och inspiration

Till nyår vill vi bjuda festligt och lägger gärna lite extra tid och pengar på att laga något riktigt gott. Efter en förrätt – hummer är en klassiker – kommer huvudrätten. Oxfilé, helstekt kött som fläskfilé i ugn eller hel kyckling är säkra kort. Torskrygg med skummig vitvinssås är också en läcker huvudrätt på nyår.

Huvudrätt: Oxfilé till nyår

Oxfilé är klassisk nyårsmat. Helstekt oxfilé i ugn är enkelt och är lätt att få riktigt gott. Gnid in köttet i salt och peppar, stek det i en stekpanna så att du får yta och tillaga på 150 grader i ugn tills innertemperaturen nått 55 grader (rare). Innertemperatur för oxfilé är 55 – 70 grader (well done). Oxfilé är gott med hasselbackspotatis, rödvinssås och ugnsrostade rotsaker. Vill du prova något nytt kan du servera gravad oxfilé som tournedos – blir fantastiskt gott men kräver ett par dagars förberedelse.

Huvudrätt: Fisk till nyår

Om förrätten är carpaccio på oxfilé eller något annat med kött är fisk gott som huvudrätt. Klassiska fiskrätter till nyår är marulk, torskrygg och hel lax i ugn. Satsa på MCS-märkt fisk som du helst köper färsk i fiskdisken. Handskalade räkor, hummerklor och pilgrimsmusslor är gott till fiskrätten. Pontus Frithiogs fisk-och skaldjursgryta är ett tips på huvudrätt med fisk från redaktionen.

Huvudrätt: Vegetariskt till nyår

Vegetarisk lasagne är riktigt gott och enkelt om du ska bjuda många. Satsa på lyxiga ingredienser som tryffel, fin parmesanost, svamp och sparris. Det asiatiska köket bjuder också på goda vegetariska rätter till nyår. Koriander, lime och chili är pigga smaker som passar bra i en nyårsmeny.

Huvudrätt: Pulled pork och långkok

Pulled pork är en rätt som vi snabbt lärt oss att älska. Långkok som inte bara är galet gott utan även passar som festmat när du ska ha många gäster. Servera med läckra tillbehör och goda drinkar. Recept: Pulled pork till många.

Huvudrätt: Kyckling till nyår

Hel kyckling i ugn fungerar utmärkt som varmrätt till nyår. Beer can chicken blir sagolikt saftigt och gott och känns nytt och roligt. Du kan även lyxa till kycklingen med läckra svamptarteletter och andra spännande tillbehör.

Huvudrätt: Hummer till nyår

Hummer är mycket klassisk nyårsmat och fungerar som både förrätt och huvudrätt. Gratinerad hummer är enkelt att laga och du kan smaksätta som du vill. Med svamp, parmesan, persilja. Hummerrisotto är en varmrätt som också är god till nyår.

Nedan hittar du tips på recept på huvudrätter till nyår.
Gott nytt år!

hanna-e-lindberg-byline