Husmanskostens guldkorn i ny kokbok

Eta Kroon, matredaktör på Allt om Mat, har vaskat fram husmanskostens guldkorn bland tusentals recept i tidningens arkiv. Det blev en bok med cirka 100 recept. Prova hennes personliga favorit: kalops!

Annonsen laddas.

Husmanskosten har än en gång blivit angelägen och aktuell.
Aldrig förr har så många krögare velat slå ett slag för  husmanskosten. Klassiska smaker, som ibland serveras med lite modernare tillbehör än förr.
I Eta Kroons nya kokbok Husmanskost finns nästan 100 klassiska recept uppdelade på smårätter, färsrätter, fågel, soppor, fläsk & korv, grytor & raguer, fisk, lamm & vildsvin samt desserter, samtliga noga utvalda ur Allt om Mat:s unika receptskatt.

Vad är husmanskost för dig?
– Vårens första nässelsoppa som jag serverar med knaperstekt
bacon och pocherat ägg, kål- och laxpudding, äppelkaka med vaniljsås. Rätter på råvaror som skördats när de är som allra bäst.
Vilka svenska råvaror vill du helst sätta på piedestal?
– Oj, det finns många, men potatis i alla former är en klar favorit
Och svamp. Höstens svampjakter är alltid lika spännande.
Om du bara fick välja en enda favorit bland alla recept i boken,
vilken skulle det bli?

– Kalops på högrev som fått koka tills köttet är riktigt mört och smakrikt, serverad med kokt potatis , rödbetor och små morötter.

Köp boken i vår egen butik här!

Recept ur boken

Kalops

Receptet ska ha påträffats första gången i Cajsa Wargs kokbok från 1755. Låt grytan koka länge, så att köttet blir riktigt mört.

Till 8 pers:
1,2 kilo grytbitar av benfri högrev
eller märgpipa
2 gula lökar
1 morot
2 msk smör
2 lagerblad
5–6 kryddpepparkorn
5–6 vitpepparkorn
2 msk tomatpuré
2 msk kinesisk soja
2 msk vetemjöl
2 mörka oxbuljongtärningar
1 liter vatten
1–1 1/2 tsk salt
Morötter:
500 g morötter
1 msk smör
2 msk hackad persilja
Tillbehör:
inlagda rödbetor
kokt potatis

Gör så här:
1. Skala lök och morot. Skär löken i klyftor och moroten i bitar.
2. Hetta upp en stekpanna. Lägg i smör och låt det bli nötbrunt. Bryn köttet och löken i omgångar och lägg över i en stor gryta efter hand.
3. Tillsätt kryddor, tomatpuré och soja. Pudra över mjölet, smula i buljongtärningarna och späd med vattnet. Salta. Rör om väl.
4. Koka upp kalopsen och låt den småkoka med locket på glänt 1 ½–2 timmar. Tillsätt morotsbitarna, som får koka med den sista halvtimmen.
5. Morötter: Skala och skär morötterna i mindre bitar och koka dem i saltat vatten så att de fortfarande har tuggmotstånd. Häll av vattnet och
blanda morötterna med smör och persilja.
6. Servera kalopsen med morötter, rödbetor och kokt potatis.