Recept på fläskfilé i ugn – här är rätt tid, grader och innertemperatur

Flera goda recept på fläskfilé i ugn hittar du här. Fläskfilé är populär festmat för alla tillfällen, den är lätt att lyckas med och kan varieras på många sätt. Helstekt fläskfilé, baconlindad fläskfilé och fylld fläskfilé är bara några av alla tillagningssätt. Du kan också lätt sätta smak på fläskfilé i ugn med en marinad – här bjuder vi på två goda varianter!

Annonsen laddas.

Fläskfilé i ugn – 5 riktigt goda recept

 

1. Hur länge ska fläskfilé vara inne i ugnen? Här är rätt tid, grader och innertemperatur

För fläskfilé i ugn – grundrecept (filé på 1,2 kg):  

Sätt ugnen på 150 grader. Bryn köttet runt om i het panna. Lägg det i en ugnssäker form. Stek färdigt ­köttet mitt i ugnen till 65 graders innertemperatur, 30–40 min. Rulla in det i bakplåtspapper och låt vila ca 15 min.

 

2. Marinader till fläskfilé i ugn

Om du har gott om tid kan du dubbelmarinera fläskfilén genom att låta den ligga i en marinad dagen före festen och i en annan samma dag som tillagning och servering. Laga en mustig fläskfilégryta av köttet som blir över – längre ner hittar du ett riktigt gott recept på fläskfilégryta!

Marinad med chili och apelsin

Chili och apelsin passar speciellt bra till fläskkött. 1 sats räcker till 1/2 kg fläskkött.

recept-10544-460x345

Det här behövs till 1 person:

1 röd chili, t ex spansk peppar
1/2 purjolök
1/2 dl rapsolja
2 dl apelsinjuice, drickfärdig
1 tsk salt
1/2 tsk nymald svartpeppar

Gör så här:

Kärna ur och finhacka chilin. Finstrimla purjolöken. Lägg chili och purjolök i en skål och tillsätt olja, juice, salt och peppar.

 

Asiatisk snabbmarinad

Marinaden passar till kött, fläsk, kyckling, fisk och skaldjur. Teriyaki och sesamolja finns i de flesta välsorterade butiker, senapen i asiatiska specialaffärer.

recept-11664-460x345

Det här behövs till 4 personer:

1/2 tsk senap, japansk (nerikarasi mushoku)
1/2 dl teriyakimarinad
1 tsk sesamolja
1 msk sesamfrön, skalade

Gör så här:

1. Rör ut senapen i lite av marinaden.
2. Tillsätt resten av marinaden, sesamolja och sesamfrön.
3. Marinera det som ska grillas i dubbla plastpåsar högst 1 timme.

 

 

3. Baconlindad fläskfilé i ugn

Baconlindad fläskfilé med örter och rostade rotfrukter

Fläskfilén får mycket smak och blir härligt saftigt när den späckas, lindas in i bacon och tillagas sakta i ugn.

Det här behövs till 6 personer:

900 g fläskfilé
2 + 2 vitlöksklyftor
1 kruka oregano
1 citron
1/2 tsk nymald svartpeppar
1 1/2 tsk salt
2 paket bacon (à 140 g)
300 g morötter
300 g kålrot
300 g palsternacka
2 gula lökar
1/2 röd chili, t ex spansk peppar
1 tsk salt
2 dl torrt vitt vin

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 200 grader. Skala och finhacka 2 vitlöksklyftor. Hacka oreganon. Skölj citronen i ljummet vatten. Riv skalet och pressa ut saften.
2. Blanda vitlök, oregano (spara lite till garnering), citronskal, citronsaft och peppar. Putsa fläskfilén och skär ett snitt längs med hela filén.
3. Klappa in saltet runt om och i snittet. Fördela oregano- och citronblandningen i snittet. Linda baconskivor runt fläskfilén tills hela filén är täckt. Bind om med stekgarn.
4. Skala och skär morötter, kålrot och palsternacka i strimlor, ca 1 cm tjocka. Skala och skär löken i klyftor och krossa 2 vitlöksklyftor. Kärna ur och finhacka chilin. Blanda rotfrukter, lök, vitlök och chili med salt och vin i en ugnssäker form.
5. Lägg fläskfilén mitt i formen och täck med aluminiumfolie. Sätt in mitt i ugnen och tillaga ca 50 min, tills köttets innertemperatur är 50 grader.
6. Ta bort aluminiumfolien och höj ugnsvärmen till 225 grader. Låt köttet steka färdigt ca 20 min, tills innertemperaturen är 68 grader och rotfrukterna är mjuka. Skär köttet i skivor och servera med rotfrukter och sky. Garnera med oregano.

 

4. Fylld fäskfilé i ugn

Italienska godsaker som mozzarellaost, parmaskinka och färska örter. Bra bjudmat då köttet kan förberedas i god tid. Servera med klyftpotatis och en rödvinssås.

recept-5085-460x345

Det här behövs till 4 personer:

600 g fläskfilé
8 tomater, torkade, i olja
1/2 dl örter, t ex repad färsk rosmarin, slätbladig persilja, basilika, salvia
3 parmaskinka, stora skivor
150 g mozzarellaost
1 msk olivolja
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar, nymald
1 steksnöre

Enkel rödvinssås:

1 schalottenlök
1 vitlöksklyfta
1/2 msk olivolja
2 krm svartpeppar, grovmald
3 dl rödvin
1 dl vatten
1 msk kalvfond
2 tsk maizena majsstärkelse

Tillbehör:

klyftpotatis, sallad

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 175 grader. Snitta filén längs med men inte ända igenom. Banka försiktigt ut filén. Låt tomaterna rinna av och hacka dem. Lägg tomater, finhackade örter och skinka på filén. Skiva mozzarellaost och fördela skivorna på skinkan.
2. Tryck till fyllningen och rulla ihop filén. Bind om med steksnöre eller fäst ihop med tandpetare.

Sås:
3. Grovhacka schalottenlök och vitlök. Bryn dem och svartpeppar i olja. Häll på vin, vatten och kalvfond. Låt koka 5 min. Red av med lite majsstärkelse. Hit kan förberedas.
4. Bryn filén runt om i olivolja, salta och peppra under tiden. Lägg över filén i en ugnssäker form och stek mitt i ugnen 15–20 min. Ta ut och låt köttet vila 10 min under folie. Skär upp i 1/2 cm tjocka skivor och servera med tillbehören.

 

5. Helstekt fläskfilé i ugn

Pepparbakad fläskfilé med citronmarinerad blomkål

Fläskfilén får en aromatisk kryddsmak av både grön- och rosépeppar.

recept-10698-460x345

Det här behövs till 8 personer:

1 kg fläskfilé
1 msk nymald svartpeppar
1 msk grönpeppar, torkad, ­krossad
1 msk rosépeppar, torkad, krossad
1 msk salt
2 msk olivolja

Citronmarinerad blomkål:

800 g blomkål
1 lök, gul
1 vitlöksklyfta
1 msk olivolja
5 dl hönsbuljong (tärning + vatten)
2 tsk salt
2 citroner, rivet skal

Blomkålscrème:

800 g blomkål
3 dl crème fraiche, lätt
1 tsk salt

Garnering:

1/2 ask rucola (à 80 g)
2 msk rostade pinjenötter

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 125 grader.
2. Gnid in köttet med peppar och salt. Bryn köttet runt om i olja. Lägg det på ett ugnssäkert fat. Stek köttet mitt i ugnen till  65 grader innertemperatur, ca 40 min. Låt kallna.
3. Skär köttet i breda skivor och lägg på ett serveringsfat.
4. Bryt blomkålen i buketter. Skala och skiva löken. Fräs blomkål, lök och pressad vitlök i olivolja. Häll på buljong och tillsätt salt. Låt koka under lock ca 5 min tills blomkålen är mjuk.
5. Häll bort buljongen och låt kallna. Blanda blomkålen med citronskal före servering.
6. Bryt blomkålen till crèmen i buketter. Koka den riktigt mjuk i lättsaltat vatten, ca 15 min. Låt rinna av och krama ur vätskan i en handduk. Mixa slät med creme fraiche och smaka av med salt.
7. Garnera fläskfilén med citronmarinerad blomkål och blomkålscrème. Strö över rucola och pinjenötter.