Recept på hel kyckling i ugn och kyckling i lergryta – rätt tid och temperatur

Recept på grillad hel kyckling i ugnen, en praktisk vardagsrätt då den sköter sig själv. Saftig helstekt kyckling och kyckling i lergryta passar till det mesta och räcker till många. Här finns recepten som får smaklökarna att jubla!

Annonsen laddas.

Hel kyckling i ugn och kyckling i lergryta – här hittar du rätt tid och temperatur som gör den saftig

Hemligheten bakom en saftig och mör kyckling är smör. Satsa på att göra ett eget smör med vitlök, citron och de färska örter du tycker om som du sedan masserar in under skinnet på kycklingen.

Tillaga kycklingen på låg temperatur då den annars riskerar att bli torr. Vill du få den riktigt saftig kan du trä den över en ölburk eller fylla den med färsk citron vilket kommer göra köttet riktigt gott.

Lycka till!

 

Recept på kyckling i lergryta med saffran

Tillagningstid: 1 1/2 timme

Den här kycklingen tar 1 1/2–2 timmar i ugnen, låt den tillaga sig själv och få tid över till annat!

Det här behövs till 6 personer:

1,9 kilo stor kyckling, gärna majskyckling eller ekologisk
0,5 g saffran
2 tsk flingsalt
0,5 tsk svartpeppar, nymald
1 krm cayennepeppar
2 vitlök, hela
1 knippe färsk timjan, kvistar

Tillbehör till kyckling i lergyta

4 ris, kokt, portioner
4 gröna grönsaker, lättkokta, t ex. sparris, salladslök, sockerärter

Gör så här:

1. Lägg lergrytan, även locket, i blöt i vatten minst 30 min. Blanda saffran, salt och båda pepparsorterna. Strö blandningen runt hela kycklingen och lite inuti.
2. Lyft upp lergrytan och häll bort vattnet. Lägg i kycklingen med bröstsidan uppåt. Skär av toppen på vitlökarna och lägg dem i botten bredvid kycklingen. Lägg timjan bredvid och i kycklingen.
3. Lägg på locket och ställ in lergrytan i kall ugn på nedersta falsen. Sätt ugnen på 200°. Låt kycklingen stå 1 1/2–2 timmar tills den fått fin färg och köttsaften, som rinner ut när du sticker i den, är ofärgad.
4. Servera med lättkokta grönsaker och kokt ris. Kläm de bakade vitlökarna ur sitt skal som extra smaksättning.

Recept på kyckling i ugn med citron och oliver

15 min + 25 min i ugnen

En rätt som passar utmärkt i lunchlådan!

Ca 520 kcal per portion, 22 g fett, 31 g protein, 46 g kolhydrater

Till 4 pers:

800 g kycklinglårfiléer
1 kilo potatis
1 citron
1 burk örtkryddade oliver, gärna blandade färger (160 g)
1/2 kruka rosmarin, repad
400 g körsbärstomater, gärna på kvist
salt, nymald svartpeppar

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 250°. Skala potatisen och skär den i bitar. Lägg ­potatisen i en ugnssäker form. ­Putsa kycklingen och lägg den på potatisen.
2. Skölj citronen noga i ljummet vatten. Skär den i skivor och lägg den på kycklingen. Låt oliverna rinna av. Spara 2 msk av oljan. Ringla oljan över potatis och kyckling. Strö över oliver och rosmarin  Krydda med ­1 ½ tsk salt och 2 krm peppar.
3. Tillaga mitt i ugnen ca 25 min, tills kycklingen är genomstekt och potatisen mjuk.
4. Lägg tomaterna på kycklingen när ca 10 min återstår av tillagningstiden. Servera.

Här hittar du fler goda recept på hel kyckling i ugn och kyckling i lergryta