Recept på hel kyckling i ugn och kyckling i lergryta – rätt tid och temperatur

Recept på grillad hel kyckling i ugnen, en praktisk vardagsrätt då den sköter sig själv. Saftig helstekt kyckling och kyckling i lergryta passar till det mesta och räcker till många. Här finns recepten som får smaklökarna att jubla!

Annonsen laddas.

Hel kyckling i ugn och kyckling i lergryta – här hittar du rätt tid och temperatur som gör den saftig

Hemligheten bakom en saftig och mör helstekt kyckling i ugn är smör. Satsa på att göra ett eget smör med vitlök, citron och de färska örter du tycker om som du sedan masserar in under skinnet på kycklingen.

Tillaga den hela kycklingen på låg temperatur då den annars riskerar att bli torr. Vill du få den riktigt saftig kan du trä den över en ölburk eller fylla den med färsk citron vilket kommer göra köttet riktigt gott.

Lycka till!

 

Recept på hel kyckling i lergryta med saffran

hel kyckling i ugn lergryta

Tillagningstid: 1 1/2 timme

Den här kycklingen tar 1 1/2–2 timmar i ugnen, låt den tillaga sig själv och få tid över till annat!

Det här behövs till 6 personer:

1,9 kilo stor kyckling, gärna majskyckling eller ekologisk
0,5 g saffran
2 tsk flingsalt
0,5 tsk svartpeppar, nymald
1 krm cayennepeppar
2 vitlök, hela
1 knippe färsk timjan, kvistar

Tillbehör till hel kyckling i lergyta

4 ris, kokt, portioner
4 gröna grönsaker, lättkokta, t ex. sparris, salladslök, sockerärter

Gör så här:

1. Lägg lergrytan, även locket, i blöt i vatten minst 30 min. Blanda saffran, salt och båda pepparsorterna. Strö blandningen runt hela kycklingen och lite inuti.
2. Lyft upp lergrytan och häll bort vattnet. Lägg i kycklingen med bröstsidan uppåt. Skär av toppen på vitlökarna och lägg dem i botten bredvid kycklingen. Lägg timjan bredvid och i kycklingen.
3. Lägg på locket och ställ in lergrytan i kall ugn på nedersta falsen. Sätt ugnen på 200°. Låt kycklingen stå 1 1/2–2 timmar tills den fått fin färg och köttsaften, som rinner ut när du sticker i den, är ofärgad.
4. Servera med lättkokta grönsaker och kokt ris. Kläm de bakade vitlökarna ur sitt skal som extra smaksättning.

Recept på ugnsbakad hel kyckling

hel kyckling i ugn

15 min + 8 timmar rimning + 50 min i ugnen

Servera gärna kycklingen med ljummen sallad med vinägrett.

Till 4 pers:

1 hel kyckling, gärna ekologisk (ca 1,4 kilo)
1 1/2 msk smör

Rimlag:

2 liter vatten
1 dl salt

Gör så här:

1. Rimlag: Blanda vatten och salt och rör tills saltet lösts upp.
2. Lägg kycklingen i rimlagen. Låt stå i kylen ca 8 timmar.
3. Sätt ugnen på 225°. Ta upp kycklingen ur rimlagen och torka den med hushållspapper. Skär igenom bröstbenet och dela kycklingen på mitten. Fläk upp den och lägg den på en plåt med bröstet uppåt.
4. Smörj in kycklingen med smör och tillaga mitt i ugnen till 75° ­innertemperatur. Låt den vila ca 10 min före servering.

Här hittar du fler goda recept på helstekt kyckling i ugn och hel kyckling i lergryta