Här är hela fiskguiden – för dig som bryr dig

Det är inte all fisk i våra vatten som rekomenderas att äta, inte för att de är farliga utan för att de håller på att dö ut. Det går helt enkelt inte att fiska hur mycket som helst – ändå fortsätter överfisket.

Annonsen laddas.

För att rädda det som räddas kan, bör fiske och konsumtion av vissa fiskarter minska eller upphöra, så att de kan återhämta sig innan det är för sent.
Genom att göra medvetna val kan vi alla hjälpa till att bevara vår fisk, vårt ekosystem och hela den biologiska mångfalden i våra sjöar och hav och samtidigt får vi fortsätta att njuta av havets alla läckerheter.

Tänk på detta när du köper fisk

  • Välj fisk som är märkt med MSC, Marine Stewardship Council och KRAV. De främjar en ekologisk produktion och bevarar mångfalden.
  • Titta också efter fiskarter som inte är överfiskade.
  • Köp inte för små fiskar. Många fiskar fångas innan de har hunnit fotplantera sig.
  • Fråga efter fisk och skaldjur som fångats med selektiva redskap, det vill säga fiskfällor, burar för kräftor och krabbor och trålar som inte fångar småfisk och annan oönskad bifångst.
  • Undvik djuphavslevande arter då de växer långsamt.

I maj släppte WWF sin femte Fiskguide där den tidigare utrotningshotade torsken nu ser ut att ha fått en ljusare framtid. Torsk från Barents hav har gått från gult ljus till grönt med en del MSC-märkta. Och torsken från östra Östersjön har gått från rött ljus till gult. Torsken är inte den enda fisken som på senare tid har fått det bättre. Även Rödspätta har gått från rött till gult utom när det gäller bomtrålsfiske. Kolja har gått från gult till grönt och MSC-märkt. Makrillen som tidigare hade gult ljus är nu grön och MSC-märkning. MSC-märkt albacor-tonfisk har även den fått grönt ljus.

WWFs fiskguide täcker in några av de vanliga och mest populära fiskarna och skaldjuren
GRÖNT ljus

  • Det bästa valet av fisk. Det finns gott om fisken och de förvaltas väl och fisket sker på ett hållbart sätt.

Abborre (insjöar)
Alaska pollock (MSC)
Blåmusslor (repodlade)
Gädda (insjöar)
Gös (MSC) (insjöar)
Hoki (MSC)
Hummer (svensk)
Kolja (MSC)
Krabba (svensk burfångad)
Lax (MSC, KRAV)
Lake
Liten hälleflundra (västra Grönland)
Makrill (MSC)
Nordhavsräka (MSC, KRAV)
Ostron (handplockade/odlade)
Sej (MSC)
Sill (MSC, KRAV) /strömming
Skarpsill
Skrubbskädda (Östersjön)
Tonfisk (albacor) (MSC)
Torsk (MSC, KRAV) (Barents hav)

GULT ljus

  • Ett förhållandevis bra alternativ. Viss oro kan finnas kring de odlingsmetoder eller fiskeredskap som används.

Abborre (Östersjön)
Alaska pollock
Gädda (Östersjön)
Hajmal/pangasius (Asien)
Havskräfta
Hälleflundra (odlad)
Kolja
Krabba
Lax (odlad/Östersjön)
Nordhavsräka
Piggvar (odlad)
Regnbåge (odlad)
Röding (odlad)
Rödspätta
Sik
Siklöja
Slätvar
Tilapia (odlad)
Tonfisk (skipjack)
Torsk (odlad/östra Östersjön/Island)
Öring (odlad)

RÖTT ljus

  • Dessa fiskar bör du inte äta. De kommer från överfiskade bestånd och/eller är fångade eller odlade på ett sätt som skadar andra marina arter eller miljön.

Bergtunga
Hajar
Havskatt
Hälleflundra (Nordatlanten)
Lax
Liten hälleflundra
Långa
Marlin
Marulk
Ostron (trålade)
Piggvar (vildfångad)
Rockor
Räkor, tropiska (odlade/vilda)
Rödspätta (bomtrål)
Rödtunga
Svärdfisk
Tonfisk (blåfenad/gulfenad)
Torsk
Tunga
Kungsfisk/uer
Ål

KÄLLA: Världsnaturfonden WWF

Visste du att?

  • Drygt 80 procent av den fisk vi äter i Sverige är importerad.
  • Vi svenskar äter cirka 13 kg fisk per person och år. 17 procent är fångad i sötvatten.
  • Motsvarande för kött är 66 kg.
  • Mest populära är lax, torsk och sill.
  • Det fiskas drygt 12 gånger mer gös i insjöar än längs kusten i Sverige.
  • Insjöfisket svarar för cirka 1 procent av Sveriges fiskfångster men 8–9 procent av fiskets ekonomiska värde.
  • 400 000 ton fisk, 100 000 ton ryggradslösa djur och 80 000 ton fiskrens kastas tillbaka i Nordsjön varje år.
  • I hela världen kastas uppskattningsvis 7,3 miljoner ton tillbaka i havet – ett gigantiskt slöseri med resurser.
  • Bara 70 av Sveriges 250 fiskarter fiskas för konsumtion.

Här kan du ladda ner din egen fiskguide som passar utmärkt att ha i plånboken.

Läckra recept på fisk