Hälsofika med raw food

En smarrig efterrätt behöver varken innehålla socker och vetemjöl eller bakas i 200 grader i ugnen.

Annonsen laddas.

Nyttigt – och gott!
För snart sex år sedan åkte Erica Palmcrantz Aziz till Los Angeles för att hjälpa sin kusin med barnen under några veckor. Kusinen och hennes man åt raw food och efter 10 veckor på den kosten var Erica fast.

– Jag kände verkligen skillnad i kroppen. Jag blev lättare, piggare och blodsockret blev stabilare. När jag kom hem fortsatte jag eftersom jag mådde så bra, och så ville jag sprida kunskapen så att fler kan må bättre, säger Erica.

Dessutom tyckte hon att maten var fantastiskt god. Nu föreläser hon om och håller kurser i konsten att äta raw food. Och så har hon tillsammans med journalisten Irmela Lilja nyligen släppt sin andra bok, ”Raw delight” (Ica bokförlag). Den innehåller recept på raw food efterrätter. De är så nyttiga att du kan äta dem varje dag, eller som frukost i stället. Du kan äta raw food-efterrätter oavsett vad du äter för kost för övrigt.

– Boken är som en stor, härlig och nyttig bakelse som i princip alla kan äta ur. Du kan njuta av smaksensationerna och veta att din kropp också jublar över maten, säger Erica.

Havrekakor med russin och äpple

De här havrekakorna är ett sunt alternativ på fikabordet.
✤ 20 stycken
5 dl havregryn
1 1/2 deciliter dadlar
1 dl russin
1 dl mandlar, grovhackade
2–3 äpplen, grovt rivna
Tips: Skölj händerna med kallt vatten mellan varven då du formar kakorna. Degen släpper lättare då. Ju kortare tid du har kakorna inne desto ”kladdigare” blir de. När du har dem längre tid i ugnen blir de hårdare och kan förvaras under en längre tid. Ha kakorna i ugnen över natten. Du behöver inte ställa klockan för att vända dem, de blir goda ändå.
1) Lägg havregryn i matberedare och kör tills de har finfördelats.
2) Lägg i dadlar och kör igen.
3) Lägg smeten i en skål. Blanda i russin och mandlar.
4) Tillsätt äpplen till smeten.
3) Forma smeten till kakor, lägg på ett bakplåtspapper. Grädda i ugnen på 42 grader i 8–12 timmar. Vänd kakorna efter halva tiden.

Raw delight

✤15–20 stycken
2 1/2 dl kakaosmör, i bitar
3 dl valnötter
1 1/2 dl hampfrön, skalade
6 msk gojibär
4 msk kakaopulver
en nypa salt
1 1/2 msk agavesirap
2 tsk ekologiskt vaniljpulver
1) Smält kakaosmör i ett vattenbad.
2) Grovhacka valnötterna. Blanda valnötter, hampfrön, gojibär, kakaopulver, salt och vaniljpulver väl i en skål.
3) Häll det rinnande kakaosmöret över blandningen. Tillsätt agavesirap. Rör runt tills allt blandat sig väl.
4) Bred ut i en form med en höjd på cirka tre centimeter. Låt stelna i kylskåp i tre timmar.
5) Skär i kuber och njut.

Bärpaj à la Dahls

✤ 4 portioner
Botten:
5 dl valnötter
1 dl kokos, riven
1 msk honung
8 dadlar, färska
2 tsk kanel
en nypa salt
Fyllning:
5 deciliter hallon och blåbär, färska
eller tinade
1) Finhacka valnötter i matberedaren.
Tillsätt kokos och kör igen.
2) Tillsätt honung, dadlar, kanel och
salt. Kör igen.
3) Tryck ut degen i pajformen. Lägg
hallon och blåbär på pajbotten.
4) Servera med cashewgrädde.
Till servering:
Cashewgrädde
2 dl cashewnötter
2 dl vatten
1/2 vaniljstång eller 1 tsk ekologiskt
vaniljpulver
1 päron, skuret i bitar
1 msk honung eller agavesirap
eller 4 dadlar
1) Mixa cashewnötter till ett mjöl.
Späd med vatten och mixa igen.
2) Tillsätt vaniljstång eller vaniljpulver samt päron och honung/ agavesirap/ dadlar. Smaka av efterhand om det behövs mer vanilj eller mer vatten. Alternativ 2: Gör enligt receptet men uteslut päronet och honung/agavesirap/ dadlar.

Chokladglass med gojitopping

✤ 2 portioner
3 bananer, frysta
1 msk kakaopulver
eventuellt. 1 msk honung, 3 dadlar eller 1 msk agavesirap
2 msk gojibär
1) Ta ut de frysta bananerna ur frysen och låt dem tina i cirka 10 minuter.
2) Kör bananerna i matberedare tills de blivit krämiga.
3) Tillsätt kakaopulver och eventuellt något a0v det söta.
4) Kör i matberedaren igen.
5) Lägg upp glassen i en skål och toppa med gojibär.


Detta är raw food:

Recepten kommer från boken ”Raw delight” av Erica Palmcrantz Aziz (Ica bokförlag).

✤ Raw food är frukt, grönsaker, rotfrukter,
bär, nötter, frön, torkad frukt,
alger, skott, groddar och kallpressade
oljor samt honung. Råvarorna upphettas
inte över 42 grader, för att bevara
maximalt med näring.

Ericas bästa tips:

✤ Ha alltid några frysta bananer, av dem kan du göra glass och milkshake.
✤Använd frysta eller färska bär för att göra egen kräm eller sås.
✤ Bunkra upp med torkad frukt och nötter, bygg upp en bank av bra varor.
✤ Gör stora satser av till exempel smulpaj eller bollar och frys in.
✤ Du behöver inte köpa superfoods (som olika pulver), recepten funkar utan dessa varor.
✤ Byt ut kanelbullen mot en raw food-efterrätt, ät inte både och.
✤ Tänk gärna säsong, njut av närodlade jordgubbar på sommaren och lokala äpplen på hösten.
✤ En ordentlig matberedare och mixer är bra, men det funkar med en stavmixer till att börja med.
✤ Ta med efterrätt när du blir bortbjuden om du vill undvika socker och vetemjöl.

Relaterade artiklar