Lyckas med halloween-festen – bästa maten och pysseltipsen!

Tänker du fira halloween med en härlig fest? I vår halloween-guide hittar du 7 punkter som hjälper dig att lyckas – recepten på läckraste halloween-maten, skrämmande goda halloween-tårtor och läskigt frestande bakelser. Varför inte också sätta huggtänderna i lite halloween-pyssel genom att göra ditt eget halloween-godis!

Halloween infaller alltid den 31:a oktober men firas ofta både helgen innan och efter om den 31:a är en vardag!

1. Planera en halloween-fest

En bra fest kräver planering. Börja några veckor före halloween. Fundera på vad du vill bjuda på, leta efter halloween-recept och gör inköpslistor.

2. Godaste halloween-maten

halloween-pumpa

Pumpa hör till halloween. Om du vill karva ur en pumpa att ha på trappan med ljus i kan du sedan använda innehållet till att laga god halloween-mat. Satsa på en värmande soppa, paj eller en läcker buffé. Godis, bakverk och olika tårtor är också uppskattat.

3. Skrämmande gott godis – halloweens bästa pyssel!

halloween godis

Godis är ett måste på halloween! Passa på att pyssla fram eget godis i roliga former, som spöken, spindlar, fladdermöss och pumpor med hjälp av marsipan, maräng och andra formbara, ätbara material. Längre ned finns flera goda varianter på godis, och här hittar du ett recept som passar extra bra för barnen att hjälpa till med!

Busenkelt chokladbräck

Busenkelt godis som barnen lätt kan vara med och göra. Droppa inte ut för många chokladdroppar i taget, då kan det vara svårt att fästa chokladlinser, jordnötter och russin.

Det här behövs till 30 st:

200 g mörk choklad
100 g chokladlinser, gärna non stop
0,5 dl jordnötter
0,5 dl russin, gärna sultanrussin

Gör så här:

Smält chokladen på låg värme. Lägg ett bakplåtspapper på en plåt eller stor bricka. Droppa ut chokladen och lägg på chokladlinser, jordnötter och russin. Låt stelna i kylen.

Mer halloween-pyssel!

Frukta inte frukten! Frukt är perfekt för godispyssel – du kan åstadkomma med en förskärare och en korg med frukt. Använd fantasin!

Apelsinlykta: Karva ur en apelsin i stället för en pumpa – apelsinens mjuka skal är mycket lättare att hantera än pumpans tjocka väggar. Tips! I stället för att sätta ett värmeljus i apelsinen – använd som godisskål genom att fylla den med kolor inslagna i papper!

Benigt bröd: Baka egna grissini och forma dem till ben. Knäck kotor på en ny nivå!

Clementinpumpa: Skala en clementin men dela inte på klyftorna. Tryck ned en liten bit gurka i mitten och vips har du en liten minipumpa!

Hisnande halloween-pizza: Perfekt halloween-mat! Tomatsåsen och osten sätter fart på fantasin – forma mozzarellan till små spöken! Toppa med läskiga spindlar i form av oliver med rosmarinkvistar som ben.

Läskiga fingrar: Morötter med en bit rädisa på toppen blir till läskiga fingrar.

Spindelväv: Smält vit choklad och forma till en enkel spindelväv på lite bakplåtspapper. Låt stelna och använd sedan till att dekorera tårtor och bakelser.

Spökbanan: Bananer kan du lätt spöka ut till smarriga gastar med chokladögon. Skala bananer, dela på mitten och tryck fast tre chokladprickar som ögon och mun på spetsigare änden.

4. Ordna en läskigt läskande dryck

halloween-drink

Köp kålsyreis och lägg i bålen. Aga säljer det. Det blir en häftig rökeffekt som garanterat blir kvällens snackis! Nedan tipsar vi om bra halloween-recept på bål och drinkar utan och med alkohol till halloween.

5. En kusligt snygg halloween-tårta är ett måste

halloween tårta

Halloween-tårtan ska både vara god och skrämmande rolig eller kusligt snygg. Med orange marsipan går du till den rätta färgen för högtiden.

6. Dukning till halloween-festen

Duka och dekorera för allt vad tyget håller. Många affärer säljer praktiska papptallrikar med halloween-tryck, roliga hattar, spindelnät, plastspindlar och annat halloween-pynt. Hur långt törs du gå? Endast fantasin sätter gränserna.

7. Halloween-lekar

halloween pyssel pumpa

Är det en halloweenfest för barn är det roligt med lekar. Spökjakt, fiskedamm och pris för bästa utklädnad är populärt. Äldre barn kan få karva ut sin egna pumpor i en pumpakarvartävling. Köp små pumpor.