Hallå där…

… Pia Bendel, chefredaktör, och Hanna E Lindberg, matredaktör på Alltommat.se.

Annonsen laddas.

Vilka är ni?
Pia
: Jag har jobbat med mat och text i 15 år. Närmast som chefredaktör för två olika dryckestidningar. Innan det var jag redaktör på matmagasinet Gourmet.
Hanna: Journalist med bakgrund på kvällstidning och magasin. Skriver kolumner i Metro som brukar handla om mat, hälsa och jämställdhet.   

Paradrätt:
Pia
: Kaningryta från syditalienska ön Ischia.Ett långkok som utöver kanin innehåller mycket olivolja, vitt vin, tomat och vitlök. Först äts spadet med bucatinipasta, sedan äter man köttet med händerna till friterade grönsaker.
Hanna: Jag kallar den Finlands fröjder: Karelska piroger med ägg följt av en makaronilåda.

Bästa restaurang i Sverige:
Pia
: Matbaren i Stockholm, även om jag åt förra årets godaste maträtt på Le Garage i Umeå (rödvinskokt tunnbringa med olivoljestekt, krispig yta, och rostade rotfrukter).
Hanna
: Dahlgrens Matsalen om vi pratar fine dining. Vegetariskt äter jag budgetbra på Chutney på Södermalm.

Bästa restaurang i världen:
Pia
: Stjärnkrogen Sadler i Milano ligger bra till. Men jag är också imponerad av flera krogar utanför Kapstaden i Sydafrika just nu.
Hanna
: Ett starkt matminne var Bin 942 i Vancouver. Här fick tapas en helt ny innebörd. Magiskt!

Favoritdrink:
Pia
: Jag gillar gindrinkar och en Negroni är aldrig fel, särskilt inte om den rörs korrekt och vermouthen är Antica Formula.
Hanna
: Drinkar som inte är så himla söta.

Äter gärna till vardags:
Pia
: Samma sak som på helgerna. Variationen av olika rätter och råvaror är det viktigaste för mig även till vardags.
Hanna
: Gillar att äta hälsosamt. Färsk spenat med massor av citron med en bit lax eller kalkon till. Och matvete. 

Bästa målet på dagen:
Pia
: Frukosten. Eller lunchen. Eller middagen. Äsch, alla måltider är bra måltider.
Hanna
: Frukosten.

Oumbärlig krydda (förutom salt och peppar):
Pia
: Inlagd dragon så att det finns smakrik dragon hela året till fredagsbean, den i kruka är ofta lite för smaklös.
Hanna
: Basilika, chili och citron (INTE citronpeppar).

Vad saknas i Mat-Sverige:
Pia
: Bra bruncher på krogarna med ett litet men genomtänkt utbud och vällagade äggrätter.
Hanna
: Hamburgare på färs av kyckling och kalkon.

Senaste upptäckten i köket:
Pia
: Äppelmust av god kvalitet.
Hanna
: Gas-spis – så mycket bättre.

Fikar gärna:
Pia
: Ja! Har favoritkaféer i många olika städer runt hela världen eftersom jag alltid har fascinerats av kafékultur och även skrivit en del om det. Mitt främsta stamhak i Stockholm där jag bor är Kafé Frankfurt.
Hanna
: Ja! Men får huvudvärk av svagt kaffe. När det gäller bakverk måste det vara kvalitet. Nej tack till transfettbomber och torra bullar – it’s not worth it.