Håll maten fräsch under rötmånaden

Knepen som gör att du slipper magsjuka efter sommarens värmebölja.

Annonsen laddas.

Den 23 juli börjar den period som brukar kallas rötmånad. Förr i tiden var det vanligt att maten blev dålig eftersom matkällaren inte längre höll kallt – numer handlar det mest om att tänka lite extra på hur man transporterar maten.

– Under varma sommardagar är det ett måste att hålla maten kall från butik till hemmet och ända ut till utflyktsmålet, säger Mats Lindblad, mikrobiolog vid Livsmedelsverket.

När du handlar:

  • Ta med en kylväska att ha känsliga varor i – gärna med kylklampar. I bilen kan det snabbt bli väldigt varmt.

Hemma:

  • Se till att snabbt lägga in maten i kylen – rumstemperatur förkortar hållbarhetstiden på varorna
  • Kolla temperaturen i kylskåpet och sänk gärna till +5 grader.
  • Förvara inte värmekänsliga varor som färsk fisk och köttfärs i kylskåpsdörren utan lägg dem helst längst ner i kylen.
  • Ta inte fram mer än du tror kommer gå åt – att plocka ut och in ur kylen förkortar hållbarhetstiden.

 


Husmorsknep

Så vet du om ägget är färskt

 

På utflykten:

  • Se till att ha en bra kylväska med kylklampar
  •  Tvätta händerna ofta – ta med våtservettter om du inte har tillgång till rinnande vatten. 
  • När du grillar – använd inte samma skärbräda till rått kött och grönsaker.
  • Var noga med att kyckling och fläskkött är ordentligt genomstekt.

 

Husmorsknep