Gustav Trägårdh är Årets kock

Årets kock 2010 är Gustav Trägårdh. Han kommer från restaurangen Basement i Göteborg och är äldst i gänget av finalister i år.

Annonsen laddas.

– Ja, det var inte klokt det här, säger Gustav Trägårdh precis när han fått veta att han vunnit.
– Jag hade satsat på korgen när jag tränat. Skräcken var ju vad det skulle kunna ligga där. Så ligger det en torsk! En jäkla torsk!

Den västkustbaserade kocken skrattade för sig själv berättar han. Och rätten på den okända varukorgen blev ändå hans bästa tyckte han själv.

– Renen hade jag gjort nio gånger innan och var lite trött på den.

På den okända varukorgen lagade han ”Soppa på lättrimmad torsk med rotfrukter bräserade i brynt smör och citron, lantägg i frasig Svecia, kryddgrönt samt pepparrotsbuljong och blomkål”. På den andra rätten, som han kunnat förbereda tillagade han en ”Svensk renkalv; urbenad, rosastekt sadel samt långkokt,  vinägerglacerad tunga serveras med frasig getkvarg,  gräddkokt jordärtskocka, persilja och pärllök samt buljong  på rostad rosenkål och sirap”.

Gustav Trägårdh var alltså bäst, och kanske även mest rutinerade denna dag bland de sex finalisterna som ställde upp. 

– För att vinna krävs det att man har sin bästa dag, säger Fredrik Eriksson, ordförande för föreningen Årets kock och juryns ordförande idag.

Juryn har bedömt utseendet, tillagningssättet och tiden, förutom smaken. I juryn sitter några av Sveriges främsta kockar och matkunniga. Nu har de gjort sitt val och Gustav Trägårdh kan se framemot ett år fyllt av uppdrag, gästspel och samarbeten.

Silverplatsen gick till Daniel Räms, Pontus!, Stockholm och bronsplatsen till Magnus Persson, Carl Michael, Stockholm.

Gustav Trägårdh

Ålder: 36 år
Bosatt: Göteborg
Uppväxt: Ålabodarna
Familj: Fru och två barn
Nuvarande arbetsplats: Basement, Göteborg
Tidigare arbetsplatser: Fiskekrogen, Göteborg, Panorama, Göteborg, Ljungman Jansson, Långedrag, Waterfront, London
Tidigare tävlingsmeriter: Semifinal Årets Kock 2001.

 

Så går tävlingen till:

Moment 1: Een personlig rätt på en råvarukorg som är okänd fram till 45 minuter innan tävlingen börjar.

Moment 2: En förberedd rätt på vissa givna huvudråvaror.

Det hela är väldigt tidspressat då de har 5 timmar på sig för båda momenten. Första tävlande börjar 8.00. Vinnaren koras ca 15.30.

Vinnaren får Gastronomiska Akademiens mejerimedalj och blir officiellt svensk mästare i matlagning.