Grilla kyckling på 4 sätt – marinad, tid och temperatur

Kyckling som grillas indirekt blir saftig och god på grillen. Här kommer fyra smakrika varianter: Vinmarinerad, lindad i bacon, helgrillad med romglaze och nötrullade filéer med chèvre.

Helgrillad kyckling med romglaze och svart bönsallad

Recept på helgrillad kyckling med romglaze och svart bönsallad.

Vinmarinerad kyckling med risonisallad

Recept på vinmarinerad kyckling med risonisallad.

Kyckling-filéer med valnötshonung, grillad grönsakssallad och chèvre

Recept på kyckling­filéer med valnötshonung, grillad grönsakssallad och chèvre.

Grillade lårfiléer med potatis- och pepparrotssallad

Recept på grillade lårfiléer med potatis- och pepparrotssallad.

 

Att dricka till grillad kyckling

Att dricka till helgrillad kyckling med romglaze:

Staropramen (1679) Tjeckien, 16:90 (33 cl). Ljust lageröl med frisk, brödig och lätt örtig smak. Bra beska och längd.

Att dricka till vinmarinerad kyckling:

Casal di Serra Classico Superiore 2014 (12419) Italien, 89 kr. Vitt vin med frisk, energisk framtoning. Här finns drag av päron och färsk grace.

Att dricka till nötrullade kycklingfiléer:

Running Duck Sauvignon Blanc Semillon 2015 (2028) Sydafrika, 79 kr. Vitt vin med bra fräschör. Toner som påminner om nässlor, äpplen och lime.

Att dricka till grillade lårfiléer:

Domaine de Colliery  2015 (2859) Frankrike, 84 kr. Rosévin i ren och -fokuserad och torr stil. Toner av röda bär, citrus och en lätt örtighet.

Alkoholfritt:

Jus de Pommes Artisanal Pétillant (1990) 0 %, Frankrike, 39 kr. Must med pigg äppelkaraktär. Inslag av honung och örter och en avvägd sötma.

Grilla kyckling – tid och innertemperatur

Det är viktigt att alla kyckling-detaljer är genomgrillade. Använd termometer för att vara på den säkra sidan. 

  •  Kycklingfilé grillas direkt ca 8 min på varje sida, 70° innertemperatur.
  • Halv kyckling grillas indirekt ca 25 min på varje sida till 80° innertemperatur.
  • Hel kyckling ca 1 1/2 kilo, grillas indirekt ca 75 min till 80° innertemperatur.
  • Kycklingben grillas indirekt ca 25 min runt om.
  • Kycklingklubbor grillas -indirekt ca 30 min runt om.
  • Kycklingvingar grillas -indirekt 10–15 min runt om.

Vad betyder ”grillas indirekt”?

Direkt värme: Råvaran placeras direkt ovanför glöden.

Indirekt värme: Glöden är placerad på en liten del av grillen, råvaran läggs en bit från glöden. Locket ska ligga på.

Marinad/glaze till grillad kyckling

Tips! Här kan du köpa Sagaform-BBQ grillbestick till extrapris

Glaze med rom: Kärna ur och finhacka 1 röd chili. Blanda chili, 1 dl vatten, 0,5 dl mörk rom, 3 msk råsocker och 2 msk japansk soja i en kastrull. Låt koka utan lock till en simmig konsistens. Låt glazen kallna.

Vin-marinad: Blanda 1 dl vitt torrt vin, 1 dl hackade örter (ex basilika, timjan el oregano), 1 msk pressad citron, 1 tsk salt och 2 krm nymald svartpeppar. Lägg i kycklingklubborna och vänd runt dem i blandningen. Låt stå i kylen ca 4 timmar. 

Vitlöksmarinad: Blanda alla ingredienser till marinaden:

  • 10 vitlöksklyftor
  • 4 msk ostronsås
  • 1 msk soja japansk
  • 1 tsk sesamolja
  • 2 msk citron pressad
  • 2 msk råsocker
  • 1 msk flingsalt
  • 1 krm svartpeppar nymald

Skär kycklingen i kuber, ca 1 1/2 x 1 1/2 cm. Lägg kycklingen i dubbla plastpåsar och häll över marinaden. Marinera i kylen ca 2 timmar.

Fler marinader och såser till grillad kyckling hittar du här!

Av: Cecilia Lundin
Styling: Anna Grandin
Foto: Per Ranung

NUVARANDE Grilla kyckling på 4 sätt – marinad, tid och temperatur
NÄSTA Sommarens godaste sallader – redaktionen tipsar om sina 4 favoriter