Grill och vin – så matchar du rätt

Vår vinexpert Gunilla Hultgren Karell matchar vin med grillrätter: fylligt rödvin till entrecôte, frisk rosé till grillad sallad och fruktigt rött till heta ribs.

Generöst och fylligt vin till grillat nötkött

Till grillad entrecôte med tryffelpotatissallad och örtbakade tomater passar det allra bäst med ett generöst, fylligt rött vin. Tryffelsmaken är intensiv och kan lätt ta överhand om vinet är alltför lätt. Ett rödvin med generös fruktighet och balanserade syror blir ett bra val till den här rätten. Lufta gärna vinet före servering så framstår det som än mer tillgängligt.

Helgrillad entrecôte med potatissallad och vitlöksbakade tomater

Recept på helgrillad entrecôte med potatissallad och vitlöksbakade tomater.

 3 vin-förslag:

  • Alva 2016 (2288), Costières de Nïmes, Frankrike, 89 kr. Ekologiskt rhônevin i rejäl, tät stil. Här finns generösa toner av plommon, körsbär, korinter och en god kryddighet i avslutningen.
  • Peter Lehmann Portrait Barossa -Shiraz 2013 (16381), Barossa Valley, Australien, 135 kr. Yppigt, drag av-mörka bär, färska örter, kaffe och vanilj. Struktur och balans och längd.
  • La Grola 2013 (42334), Veronese, -Italien, 179 kr. Smakrikt och elegant, intensivt och generöst med rik körsbärsfrukt och inslag av mynta.

Fylligt vitt vin eller rosé till grillade grönsaker

De grillade grönsakerna får en fin brytning av syrlig getost och fräschör från citrusdressing. Här passar ett friskt, torrt rosévin lika mycket som ett vitt, friskt vin i lite fylligare stil. Vinets friskhet möter rättens fräschör. Servera gärna vinerna vid 8–12°C.

Grillad sallad med aubergine, sötpotatis och getost

Recept på grillad sallad med aubergine, sötpotatis och getost.

Tre vin-förslag:

  • Valle Reale Cerasuolo 2016 (2242) Montepulciano d´Abruzzo, Italien,
    89 kr.
    Rosévin i ung, frisk och torr stil. Distinkta toner med drag av körsbär, grape och örter. Ekologiskt.
  • Leth Grüner Veltliner Familien Reserve 2015 (76570) Wagram, Österrike, 119 kr. Vitt vin med fräsch fruktighet, inslag av persikor och päron, stråk av grape. En lätt och angenäm pepprighet i avslutningen.
  • Olivier Leflaive Bourgogne Les Sétilles 2015 (5657) Bourgogne, Frankrike, 179 kr. Smakrikt och nyanserat vitt vin med toner av gula äpplen, drag av rostade nötter och smör. Elegant, frisk syra.

Fruktigt och mjukt vin till BBQ-ribs

Här är det intensiva smaker i glazen, så den får styra vinvalet. Generösa rödviner med lätt fruktsötma passar bäst, och helst inte med någon påtaglig garvsyra. Om vinet är för strävt kan heta och kryddiga smaker förstärka vinets strävhet och locka fram lite beska toner.

Ribs med coleslaw och jalapeño- och ost- gratinerad potatis

Recept på ribs med coleslaw och jalapeño- och ostgratinerad potatis.

Tre vin-förslag:

  • Periquita Reserva 2014 (2560), Península de Setúbal, Portugal, 95 kr. Smakrikt och fint balanserat med toner av plommon, körsbär, kryddor och örter.
  • Allesverloren Shiraz 2014 (29002), Swartland, Sydafrika, 109 kr. Tät, intensiv smak med inslag av björnbär, färsk tobak, kryddor och en liten pepprighet.
  • Seghesio Sonoma Zinfandel 2014 (22562), Sonoma County, USA, 209 kr. Inbjudande och supergeneröst med drag av plommon, färsk mynta, vanilj och rostade toner. Fint integrerade syror.

 

Recept: Gunilla von Heland
Vinexpert: Gunilla Hultgren Karell
Foto: Lina Eriksson

NUVARANDE Grill och vin – så matchar du rätt
NÄSTA Bönor – nyttiga och goda recept med färska bönor