Gör ditt vin bättre – så luftar du det

Lufta ditt vin och få en bättre upplevelse. Unga viner vinner på luftning och gamla viner bör dekanteras. Gunilla Hultgren Karell lär dig hur man gör.

LUFTA VIN. Det är skillnad på luftning och dekantering. Nästan alla viner mår bra av en knippa luft innan det ska serveras.

Syret är viktigt för vinet och är en faktor i vinets åldrande. Ofta dricker vi unga viner och deras arom och smak kan enkelt göras angenämare och rundare om vinet får en ordentlig omgång luft innan servering.

Lufta vinet – så här gör du:

Det räcker inte att dra korken ur flaskan någon timme innan det ska hällas upp i glasen. Det har oftast ingen som helst betydelse eftersom det endast är en liten del av vinet som då kommer i kontakt med syret. Det måste till rejälare doningar för att det ska hända något med vinet.

Lufta röda och vita viner vid ung ålder:

  • Häll över vinet från en ganska hög höjd i en generös karaff och skaka om det lite.
  • Det här gäller både röda och vita viner vid ung ålder. Ett genomluftat vin uppfattas generellt som mer generöst och utvecklat.

Lufta ett äldre vin:

Är du i begrepp att servera ett äldre vin, är det däremot bäst att dekantera det försiktigt för att skilja bort eventuell fällning. Fällningen i sig är inte farlig eller illasmakande, den består mest av salt, syra och färg men det ser inte så snyggt ut i glaset eller på tänderna.

  • Låt flaskan som ska dekanteras stå upprätt något dygn innan den ska serveras. Fällningen samlas då på botten.
  • Det allra bästa är att långsamt och försiktigt hälla vinet från buteljen i en karaff framför ett ljus eller en annan ljuskälla. Då ser man lättare när fällningen är på väg och då ska man sluta hälla så att fällningen stannar kvar i flaskan.

Viner som bör dekanteras är till exempel vintage port, årgångsbetecknat portvin, som lagrats en längre tid. De brukar bilda kraftig fällning.

NUVARANDE Gör ditt vin bättre – så luftar du det
NÄSTA Vardagslyxa med skaldjur